Konvencionalni zahodi prijetnja okolišu

IZGRADNJA kanalizacijskih sustava u zemljama u razvoju mogla bi biti pogubna za njihov okoliš, objavljeno je na prošlotjednome Svjetskom forumu u vodi u Kyotu.

Vladini dužnosnici i stručnjaci sastali su se kako bi utvrdili planove za ostvarenje UN-ova cilja da se do 2015. upola smanji broj ljudi koji nemaju pristup pitkoj vodi i odgovarajuće higijenske uvijete života.

No, znanstvenici kažu da bi izgradnja uobičajenog kanalizacijskog sustava koji fekalije ispušta u rijeke, uzrokovala, a ne riješila javnozdravstvenu katastrofu.

"Konvencionalni zahodi nisu rješenje", rekao je Bengt Johansson iz švedske agencije za međunarodni razvoj. "Oni su vrlo skupi, zagađuju rijeke, troše puno pitke vode za ispiranje i zagađuju obradivo tlo".

Rješenje je, kažu stručnjaci, "ekološki zahod" ili tzv. EcoSan. Taj tip zahoda kompostira fekalije, jeftin je, štedi vodu i ne zagađuje okoliš. "EkoSan imam u svojoj vikendici izvan Stockholma i mogu vam reći da izvrsno radi", kaže Johansson.

Japanski proizvođači zahoda prezentirali su na forumu nekoliko primjera EkoSan tehnologije. Jedna od njih skuplja i kompostira izmet. Druga odvaja urin, izmet i vodu te ih odvojeno reciklira, a neki sustavi čak fermentacijom pretvaraju fekalije u plin za kuhanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara