Konzervativci pobijedili na iranskim parlamentarnim izborima

IRANSKI državni mediji su danas javili da su, na osnovu dosad prebrojanih glasova, na parlamentarnim izborima održanim u petak pobijedili konzervativci.

Državna Press TV je javila da su konzervativci osvojili najmanje 163 mjesta u Medžlisu - iranskom parlamentu koji ima ukupno 290 zastupnika, dok su reformisti dobili 40, prenosi agencija Reuters. Iranska agencija Fars navodi da su  konzervativci ukupno dobili više od 70 posto glasova, reformisti 20 posto, dok su ostale glasove osvojili nezavisni kandidati, prenosi DPA.

Pobjeda konzervativaca se očekuje i u Teheranu, koji donosi 30 mjesta u Medžlisu koja su od izuzetnog političkog značenja.

Iransko ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo da je većina glasova prebrojana, ali da konačni rezultati najvjerojatnije neće biti poznati prije ponedjeljka.

Takav rezultat, kao i slab rezultat reformista, bio je očekivan s obzirom da je Vijeće čuvara islamske revolucije odobrilo kandidature samo malenom broju reformistički orijentiranim političarima, odnosno pristašama bivšeg predsjednika Mohameda Katamija.

S druge strane, konzervativni predsjednik Mahmud Ahmadinedžad neće imati velikih razloga za slavlje, s obzirom da su mnogi od konzervativnih zastupnika poznati kao njegovi žestoki kritičari, odnosno pristaše vrhovnog iranskog vođe ajatolaha Ali Hamneija, koji se u posljednje vrijeme profilirao kao najžešći Ahmadinedžadov protivnik.

Među izabranim zastupnicima je i Ali Laridžani, bivši iranski nuklearni pregovarač koji je prošle godine smijenjen zbog neslaganja s Ahmadinedžadom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Associated Press, pak, navodi da su od 190 dosad poznatih zastupnika njih 70 Ahmadinedžadovi pristaše, njih 43 su pristaše Hamneija, dok je 31 zastupnika pristaše reformističke struje. 42 zastupnika su ili nezavisni ili su izabrani kao predstavnici židovske, zoroastričke i kršćanske manjine u Iranu.

Iranski dužnosnici su izbore svejedno pozdravili kao pobjedu nad SAD, s kojima su u sve zaoštrenijem sporu zbog kontroverznih nuklearnih planova Teherana.

Istovremeno je Europska unija, čije glavne članice podržavaju SAD u tom sporu, ocijenila kako izbori nisu bili "ni pošteni, ni slobodni".

 

R.R.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara