KOPAČEVO: PREDSTAVLJENA SEKTORSKA STUDIJA ZA RIBARSTVO

Javna ustanova Park prirode Kopački rit organizirala je večeras u Kopačevu javno predstavljanje sektorske studije za ribarstvo u okviru Plana upravljanja Parkom prirode Kopački rit.

Plan upravljanja koji je u izradi bit će prvi takav plan u Hrvatskoj, a cilj mu je kroz pojedinačne sektorske studije uspostaviti komunikaciju i suradnju Javne ustanove Park prirode Kopački rit s korisnicima prostora i lokalnom zajednicom, rekao je Zlatko Pletikapić, voditelj programa.

Plan se sastoji od 12 sektorskih studija, među kojima su one za turizam, poljoprivredu, geologiju, lovstvo, šumarstvo i druge.

Prvu od njih, sektorsku studiju za ribarstvo, predstavio je večeras njezin autor dr. Milorad Mrakovčić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Studija od 120 stranica govori o gospodarskom ribolovu koji se zbog, kako je rečeno, zakonskih okvira naziva tradicionalnim ribolovom, sportsko-rekreativnom ribolovu, te pojedinim vrstama ribe u Kopačkom ritu, kao i mogućnostima razvitka ribolovne djelatnosti.

Na predstavljanju su bili predstavnici Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja, mještani Kopačeva, predstavnici sportsko-rekreativnih ribiča, gospodarski ribari, predstavnici lokalne vlasti i drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mještani Kopačeva izrazili su nezadovoljstvo ponuđenom studijom, koja, po njima, ni u čemu ne udovoljava njihovim zahtjevima da im se omogući tradicionalni ribolov, jer termin tradicionalni ustvari podrazumijeva gospodarski ribolov.

Šandor Jakabi, član osječko-baranjske Županijske skupštine i član Upravnog vijeća Javne ustanove Park prirode Kopački rit, rekao je da je takva mtudija mogla biti predstavljena u bilo kojem gradu jer ne odgovara na pitanje konkretnog kraja i održivog gospodarskog razvoja.

Darko Varga, predsjednik Ekološkog društva prijatelja Kopačkog rita, zamjerio je što nitko nije dobio na uvid studiju, te zatražio da se to omogući, kao i mogućnost povratnih informacija zainteresiranih. Također je nedopustivim ocijenio što lokalno stanovništvo nije bilo uključeno u izradu studije.

Načelnik općine Bilje Martin Kovačević upozorio je da među šest gospodarskih ribara koji su dobili dozvolu za ribaranje od JU Park prirode Kopački rit nema ni jednog stanovnika Kopačeva.

Matija Škulac, načelnik općine Draž i predsjednik baranjskih sportskih ribiča, predočenu studiju ocijenio je nestručnom ustvrdivši da je ´rađena kancelarijski u Zagrebu, a ne na terenu´.

Ravnateljica Javne ustanove Park prirode Kopački rit dr. Melita Mihaljević najavila je za sutra predstavljanje studije o upravljanju vodama i studije o lovstvo u Bilju. Sektorska studija za turizam i studija za poljoprivredu bit će predstavljene u četvrtak također u Bilju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara