Kopački rit: Rončević i Šeks demantirali da su protupožarni helikopter i kanader kasnili

NAKON prošlotjednog požara u Kopačkom ritu, isti su danas posjetili predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i ministar obrane Berislav Rončević.

Šeks je, nakon što je upoznat s posljedicama požara, kazao kako će policija kriminalističkom obradom utvrditi je li požar bio podmetnut, najavivši pri tome kako će potaknuti da se toj ustanovi nabavi uređaj za rano otkrivanje požara.

Ministar Rončević demantirao je tijekom posjeta navode da su protupožarni helikopter i kanader sporo došli na mjesto događaja nakon što su pozvani. "Mi smo zahtjev dobili u petak u 14,05 sati, a u tom su trenutku kanader i helikopter već bili na putu prema Slavoniji. Čuli smo za požar i pripremili se, tako da su krenuli i prije zaprimljenog zahtjeva", kazao je Rončević.

Rončević također kaže kako je iz procedure isključena mogućnost da o uporabi snaga u takvim situacijama odlučuju ministri. "Ta je mogućnost postojala 2003. godine, kada su Željka Antunović i Šime Lučin valjda osobno zapovijedali, pa je izgorjelo pola Hrvatske", izjavio je ministar obrane.

Šeks je također potvrdio kako je zračna potpora krenula i prije nego što je službeno zatražena od glavnoga vatrogasnog zapovjedništva, dodavši kako su se u razgovoru s ravnateljicom Parka prirode Biserkom Višticom uvjerili da su sve službe u Parku prirode promptno i učinkovito djelovale kada je požar izbio.

Po riječima ravnateljice JU Park prirode Kopački rit, pretpostavlja se da je izgorjelo više od 500 hektara trske i drugog raslinja, te dijela šume. Postoji sumnja da je požar u Parku prirode namjerno izazvan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara