KOPENHAGEN: EUREKA o konkurentnosti europskih istraživanja

Na dvodnevnoj Parlamentarnoj konferenciji EUREKE, koja je u ponedjeljak počela u glavnome danskom gradu Kopenhagenu, trebali bi se prepoznati i utvrditi koraci koje treba najprije učiniti da bi se poboljšala europska sposobnost za promjene kad je riječ o istraživanjima vezanim za industriju.

Zadaća je to na koju su se tijekom poslijepodneva usredotočili predstavnici parlamenata 34 zemlje članice toga europskog programa suradnje u dvije radne skupine.

Na konferenciji je istaknuta potreba da se najprije prepoznaju okviri za suradnju u sklopu kojih će se onda moći predložiti načini da se na svim razinama - od nacionalne i regionalne do europske - stvore temelji za realističnu politiku razvojnih promjena u Europi.

U sklopu 14. Parlamentarne konferencije EUREKE dodjeljene su i nagrade za najuspješnije ostvarene projekte.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o EUREKA Lillehammer godišnjoj nagradi za projekte koji predstavljaju veliki prinos zaštiti okoliša. Ove godine tu su nagradu podijelila dva projekta. Jedan je projekt Mermaid zaštite obalnih voda, rijeka i jezera u kojemu je glavni partner bio njemački istraživački centar Geesthacht. Ravnopravno nagrada je pripala i projektu Poladia za razvoj softvera za utvrđivanje emisije otrovnih plinova iz vozila koji upozorava vozača na taj problem. Glavni partner u tome projektu bila je francuska tvrtka Magneti Marelli.

Lillehammer nagradu ustanovio je 1994. norveški Odbor EUREKE u gradu Lillehammeru po kojemu i nosi ime. Sastoji se od novčanog iznosa od 10 tisuća eura i originalne slike norveškog umjetnika Jakoba Weidemanna.

Dodjeljena je i EUREKA Lynx nagrada koja je utemeljena 2001. na poticaj španjolskoga Odbora EUREKE. Ta se nagrada dodjeljuje tvrtkama koje su postigle značajan napredak u prodaji svojih proizvoda kao rezultat toga što su sudjelovale u EUREKA projektu. Nagrađeni dobiva novčani iznos od 10 tisuća eura i kip EUSY - simbol EUREKE, odnosno duha izazova i inovacija. Ove godine nagradu je dobila francuska tvrtka Genolife S.A. - biotehnološki istraživački institut specijaliziran za primjenu otkrića u molekularnoj biologiji na proizvodnju poljoprivrednih, farmaceutskih i kozmetičkih proizvoda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara