KOPRODUCENT ´PIJANISTA´ MOŽDA NEĆE NAZOČITI DODJELI OSCARA

Poljski koproducent ´Pijanista´ Lew Rywin, protiv kojega je u Poljskoj podignuta optužnica za traženje mita, možda neće nazočiti svečanosti dodjele Oscara, poput Romana Polanskog, redatelja tog filma koji je dobio sedam nominacija.

Rywinu, vlasniku producentske kuće Heritage Films i bivšem predsjedniku poljskog Canal Plusa, zabranjena su putovanja u inozemstvo do okončanja sudskog postupka koji se vodi protiv njega.

Romana Polanskog, pak, još od 1977. traži američko pravosuđe zbog upletenosti u seksualni skandal s jednom maloljetnicom.

Poljsko pravosuđe tvrdi da je Rywin od Adama Michika, direktora najvećeg poljskog dnevnika Gazete Wyborcze, zatražio 17,5 milijuna dolara mita kako bi se u parlamentu progurao amandman na zakon o telekomunikacijama koji bi izdavaču Gazete Wyborcze, grupi Agora, omogućio stjecanje vlasništva nad privatnom TV-postajom Polsat.

Rywin je tvrdio da je taj prijedlog iznio u ime poljskog premijera Leszeka Millera koji je, međutim, zanijekao svaku povezanost s tom aferom i nazvao Rywina ´pacijentom za psihijatrijsko liječenje kojem je novac pomutio razum´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara