KOREI U BERLINU RAZGOVARAO S NJEMAČKIM ČELNICIMA

Njemačka vlada najoštrije osuđuje rušenje palestinskih objekata na području pojasa Gaze, te od Izraela traži prekid svih radnji koje dovode do pogoršanja sigurnosno političke situacije na Bliskom istoku, rečeno je u ponedjeljak tijekom sastanka najviših njemačkih dužnosnika s palestinskim premijerom Ahmedom Koreijem koji boravi u Berlinu.

Korei je u Berlinu također razgovarao i sa savjetnicom američkog predsjednika Georga W. Busha Condoleezzom Rice, od koje je dobio jamstva američke strane da će Washington izvršiti pritisak na Izrael kako bi došlo do prekida rušenja objekata na području Gaze.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder i ministar vanjskih poslova Joschka Fischer su se tijekom razgovora s Koreijem zauzeli za povlačenje izraelskih postrojbi iz pojasa Gaze i sa Zapadne obale u sklopu mirovnih smjernica za Bliski istok.

Schroeder je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se njegov stav poklapa s "općim raspoloženjem" koje vlada glede Bliskog Istoka, dok je Fischer ustvrdio da je trenutna primjena sile od strane Izraela "neprimjerena" situaciji.

Korei je ranije u ponedjeljak tijekom razgovora s Rice dobio garancije Washingtona da će izvršiti pritisak kako bi Izrael prekinuo rušenja objekata u Gazi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koreijev savjetnik Saeb Erekat je nakon prijepodnevnog sastanka palestinske i američke delegacije u rezidenciji američkog veleposlanika u Berlinu izjavio da je Rice pojasnila kako SAD povlačenje izraelskih postrojbi s palestinskih područja vidi kao dio međunarodnog mirovnog bliskoistočnog plana, a ne kao njegovu alternativu.

Rice je nadalje dodala da je povlačenje dio plana koji vodi rješenju čiji je cilj nastanak dviju država na tom području. Korei je na kraju svog posjeta Berlinu izrazio optimizam glede rješenja bliskoistočne krize. On je izjavio da su razgovori s američkom delegacijom stvorili "dobru podlogu" za daljnje pregovore.

Rice je u nedjelju u razgovoru za jedan politički TV magazin izjavila da je uvjet za dugoročno rješenje stanja na Bliskom istoku između ostalog i dovoljan stupanj vlasti u rukama palestinskog premijera, što je nužno u uspješnoj borbi protiv terorizma u palestinskim redovima.

(Hina) xnkre ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara