KOREJSKI PREGOVORI O POBOLJŠANJU ODNOSA BEZ REZULTATA

Najnoviji, jedanaesti krug pregovora između Sjeverne i Južne Koreje nije rezultirao dogovorom o poboljšanju odnosa jer Sjeverna Koreja ne odustaje od svojeg nuklearnog programa, rekao je u petak glasnogovornik južnokorejskog izaslanstva.

Na razgovorima vođenima iza zatvorenih vrata, Južna je Koreja predložila da Pjongjang prihvati američki prijedlog o multilateralnim pregovorima o njezinu nuklearnom oružju. U zamjenu za prekid nuklearnog programa, Sjeverna bi Koreja dobila sveobuhvatni paket pomoći i sigurnosna jamstva.

Sjeverna Koreja naglasila je, međutim, da je "nuklearno pitanje stvar koja se tiče samo nje i Sjedinjenih Država", rekao je glasnogovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjevernokorejsko izaslanstvo u srijedu je čak upozorilo na opasnost izbijanja nuklearnog rata između dviju Koreja.

Južnokorejska obavještajna služba objavila je u srijedu da je Sjeverna Koreja nedavno preradila mali dio od svojih 8.000 iskorištenih nuklearnih šipki te da je testirala naprave koje se koriste za detonaciju atomskih eksplozija.

Od 8.000 iskorištenih nuklearnih šipki, pohranjenih u nuklearnom kompleksu Yongbyon, Sjeverna bi Koreja mogla dobiti dovoljno plutonija za šest nuklearnih bombi, procjene su američkih i južnokorejskih stručnjaka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara