Korisnici interneta žele smjernice za sprječavanje curenja osobnih podataka u medije

GOTOVO devet od deset korisnika društvenih internetskih stranica vjeruju kako bi trebale postojati jasne smjernice o tome koje informacije mediji mogu s tih stranica koristiti.

Osam ispitanika od njih deset kazalo je kako bi promijenili osobne informacije na stranicama poput MySpacea, Facebooka i Beboa, kad bi znali koje od tih informacija mediji smiju iskoristiti, prenosi AFP.

Rezultati su to istraživanja koje je provela tvrtka Ispos-Mori za Komisiju za žalbe protiv medija, u kojima se isto došlo do saznanja kako 42 posto ispitanika između 16 i 24 godine  koji koriste navedene stranice, znaju nekog tko je doživio neugodnost objavom njihovih privatnih podataka putem medija bez njihove dozvole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ukupno 1.000 ispitanika, njih 51 posto imaju korisničke račune na jednoj od društvenih internetskih stranica. Polovica njih rekla je kako su dobro razmislili prije objave osobnih podataka i fotografija, o tome mogu li se te informacije objavljivati bez njihovog znanja.

"Osobni podaci danas se javno objavljuju na internetu, na nezapamćenoj razini. Postoji potreba da se javnost upozna s tim što se sve može dogoditi s osobnim podacima koji se dobrovoljno objavljuju na internetu", rekao je predsjednik Komisije Sir Christopher Meyer.

B.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara