Korištenje umjetnog gnojiva stvara mrtve zone, posebice u američkim oceanima

GODIŠNJA potrošnja umjetnog gnojiva porasla je na 145 milijuna tona širom svijeta, što je deseterostruko povećanje tijekom posljednjih 50 godina koje je pridonijelo uništavanju morskog života, posebice u američkim vodama, objavio je institut za zaštitu okoliša sa sjedištem u Washingtonu.

Institut je objavio te statističke podatke u vrijeme dok se približava ljeto na sjevernoj hemisferi, kada se sezonske "mrtve zone" počinju pojavljivati u njezinim oceanima, i pozvao je poljoprivrednike da manje koriste umjetno gorivo.

Broj mrtvih zona, identificiranih po nedostatku kisika potrebnog za održanje života u oceanima, udvostručavao se svakog desetljeća od 1960. godine.

U izvješću se navodi da danas postoji 146 takvih zona, uključujući 43 u američkim obalnim vodama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Meksičkom zaljevu na primjer, godišnja "mrtva zona" proširila se tijekom posljednjih desetljeća na 21.000 četvornih kilometara i smatra se drugom po veličini u svijetu. Najveća "mrtva zona" je u Baltičkom moru.

Otjecanje umjetnog gnojiva pospješuje rast mikroskopskih algi u oceanu koje se mogu nekontrolirano početi širiti. Kada te alge umiru one padaju na morsko dno gdje ih jedu mikroorganizmi. Uslijed tog procesa voda ostaje bez kisika.

(Hina) xkga ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara