Kornatska misterija: Kako je moguće da su vatrogasci izgorjeli, a njihove plastične boce ostale netaknute?

HRVATSKA televizija objavila je da je u posjedu intrigantnih dijelova sudskih spisa kornatske tragedije i fotografija snimljenih dan nakon nesreće.

Prema izvještaju MUP-a ipak nije obavljen detaljan očevid, a sud traži sedam novih vještačenja, objavila je televizija.

Istražni sud Županijskog suda u Šibeniku, podsjetimo, provodi istražni postupak kojim se utvrđuju okolnosti vatrogasne tragedije.

Pored karboniziranih tijela vatrogasaca koji su poginuli u tragičnom događaju, pronađeno je, naime, mnoštvo neizgorenih predmeta te se nameće pitanje kako je moguće da su vatrogasci izgorjeli do neprepoznatljivosti i da su neki dijelovi njihove opreme od aluminija potpuno staljeni, dok su primjerice plastične boce ili paketići žvakaćih guma netaknuti.

U MUP-ovom izvješću, kako je objavljeno, navodi da su na otoku, ali i na odjeći vatrogasaca pronađene veće količine goriva, i tvrdi se da je mjesto kontaminirano dolaskom velikog broja ljudi, spasiteljima GSS-a te MUP-ovih i MORH-ovih specijalaca. Tu se nameće pitanje kako je moguće obaviti kvalitetan očevid uz 200 specijalaca koji pretražuju teren, uz postojanje mogućnosti da su i oni nehotice tijekom pretrage terena možda uništili neke od dokaza.

Zatraženo sedam novih vještačenja

Sud je, kako javlja televizija, zatražio sedam novih vještačenja. Između ostalog, traži se utvrđivanje dinamike smjera i brzine širenja vatre, kemijsko-toksikološko, sudsko medicinsko vještačenje koje bio trebalo dati odgovor kako to da su vatrogasci, iako su bili jedan blizu drugoga, zadobili posve različite opekline i na različitim dijelovima tijela.

Traži se i novo vještačenje vojnog helikoptera, ali i pregled MORH-ove dokumentacije iz koje bi trebalo biti vidljivo je li nakon nesreće helikopter MI-8 servisiran, što bi moglo navesti na sumnju na prikrivanje dokaza.

Budući da Šibenikom kruže priče da su vatrogasci zapravo stradali od granate zaostale iz neke vojne vježbe koja se u požaru aktivirala, sud je od MORH-a, kako doznaje HTV, zatražio i podatke o vojnim vježbama nedaleko od Kornata, no informaciju nisu dobili zbog čuvanja vojne tajne. Očekuje se, međutim, da će istražni sudac Branko Ivić zatražiti oslobađanje obveze čuvanja tog podatka kako bi se razmotrile sve okolnosti.

Sudu bi sutra iskaz trebao dati djelatnik zadarske GSS, Primožić, koji bi trebao pojasniti jesu li vojni specijalci, kako stoji u zapisniku iz Divulja, odvezli, a zatim vratili tri mrtva tijela.

Liječnički će konzilij splitske bolnice sutra odlučiti o zahtjevu istražnog suca za procjenom sposobnosti jedinog preživjelog vatrogasca Frane Lučića, da svjedoči o tragičnom događaju.

Bivši zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Dražen Slavica, koji se tereti za smrt vatrogasaca u kornatskoj tragediji po zapovjednoj odgovornosti, nakon gotovo dva mjeseca, 30. listopada pušten je iz pritvora. Slavica je u pritvoru zadržan zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, a pušten je nakon što su ispitani svi svjedoci te će se braniti sa slobode.

Foto: Index, arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara