Korobejnikov jednako voli glazbu i pravo

U povodu Kongresa hrvatskih esperantista u Zagreb je doputovao pijanist Andrej Korobejnikov, koji će u Hrvatskoj održati četiri klavirska koncerta.

U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, sinoć je Andrej Korobejnikov (1986.) kojeg nazivaju čudo od djeteta, sudjelovao na večeri kulture u Osnovnoj školi Franje Viktora Šignjara u Virju, večeras nastupa u Glazbenoj školi u Varaždinu, sutra će nastupiti u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, a u ponedjeljak u dvorcu Stubički Golubovec.

Korobejnikov je danas izjavio Hini kako se u ruskoj kulturi događaju zanimljive stvari, unatoč nizu problema, među kojima je posebno izdvojio korupciju.

Rekao je da mu je pravna znanost velika preokupacija, unatoč velikom glazbenom talentu i činjenici da mu je dijagnosticiran "apsolutni sluh".

Majka me s pet godina odvela na pjevanje, ali sam "pjevao bez duše", pa sam prešao na klavir, na kojemu sam počeo održavati koncerte u sedmoj godini, rekao je odjeven u obično plavo odijelo i kravatu s natpisom "Zagreb".

Nastupao je u Americi, Italiji, Njemačkoj, Češkoj, Indiji i drugim zemljama te je dobitnik brojnih nagrada.

Studij prava upisao je s 12 godina, nakon što je završio srednju školu kao izvanredan učenik.

Pravo nije samo forma, nije samo normativna znanost, pravo je jako maštovito i to me privlači, jednako ako društvena uloga prava, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pravo je u Rusiji potrebno glazbi jer mi još nemamo dobre zakone i vlada velika korupcija. Na primjer, nije riješeno ekskluzivno pravo izvođača. Izvođači ne moraju dati pristanak da ih se snima i slobodno javno raspolaže snimkama. Moj učitelj nema ništa od toga što se brojna njegova djela javno izvode u Rusiji.

Upravo radim diplomski rad o tim pitanjima, ali sam prekinuo zbog posjeta Hrvatskoj.

Za dolazak u Hrvatsku nije naplatio honorar, Hrvatski savez za esperanto mu je platio avionsku kartu i dvoranu Hrvatskog glazbenog zavoda.

"Pravna znanost je potrebna za dobre zakone, a ruski zastupnici koji su donosili takve zakone nisu pravnici; oni su bili političari i komunisti".

S korupcijom sam se suočio kad sam pokušao upisati konzervatorij. Nisu mi dali upisati se na drugi fakultet usporedno jer su tražili da ih potplatimo. Glazba i pravo se ne isključuju, sve je povezano, izjavio je.

Korobejnikov za esperanto kaže da je maštovit jezik; ima jednostavnu leksičku osnovu koju se može raznoliko koristiti s različitim prefiksima.

Sada je student pete godine na Europskom pravnom sveučilištu Justo u Moskvi, a student je i druge godine klavira na Moskovskom državnom konzervatoriju.

Član je Međunarodne akademije znanosti San Marino.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara