Korupcija gospodarstvu Hrvatske godišnje pojede šest milijardi kuna

HRVATSKO gospodarstvo godišnje zbog korupcije izgubi oko šest milijardi kuna, čulo se na današnjoj sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje nacionalnog programa za suzbijanje korupcije održane na temu "Korupcija - uteg hrvatskog gospodarstva."

Dinko Cvitan, ravnatelj USKOK-a upozorio je da korupciju u vlastitim redovima prijavljuje samo policija pa ispada da samo tamo ima korupcije, te je pozvao sve državne institucije da korupciju prijavljuju i u slučajevima kad nemaju čvrstih dokaza, nego samo sumnjaju na njezinu pojavu. Ravnatelj USKOK-a je upozorio da je u borbi protiv korupcije potrebno zajedničko djelovanje svih državnih tijela, te je napomenuo da on može odmah podnijeti ostavku ako netko očekuje da DORH i USKOK sami iskorijene korupciju.

Predsjednik Nacionalnog vijeća Željko Jovanović spomenuo je podatak po kojem korupcija svjetsko gospodarstvo godišnje stoji između tisuću i 15000 milijardi američkih dolara, dok u Hrvatskoj napravi štetu od šest milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jovanović je podsjetio i na napade na Igora Rađenovića iz Zagrebačkih cesta i novinara Dušana Miljuša, koji bi pronalaženjem počinitelja i njihovim procesuiranjem trebali postati ogledni primjer za slične događaje u budućnosti.

Na sjednici je sudjelovao i Goran Štrok, koji je izgubio pet milijuna eura jer su ga lokalni dužnosnici ucjenjivali za dozvole njegovom obnovljenom hotelu, te je poručio gospodarstvenicima da moraju ujediniti snage u borbi protiv korupcije. Štrok je iskoristio slogan NATO-a te je kazao da "ako je ucijenjen jedan, ucijenjeni smo svi".

D.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara