Košarica četveročlane obitelji u Dalmaciji najmanje 5470 kuna

TROŠKOVI sindikalne košarice u Dalmaciji za četveročlanu obitelj u studenome su bili 5470 kuna ili 215 kuna više nego u listopadu, kazao je danas na konferenciji za novinare u Splitu regionalni povjerenik SSSH za Dalmaciju Špiro Barčot.

Po izračunu sindikalne košarice za studeni četveročlana obitelj može podmiriti samo 73 posto osnovnih mjesečnih izdataka, a podstanarska obitelj tek 59 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prosječna plaća u Dalmaciji u studenom je bila 3976 kuna, a kako su se najosnovniji troškovi života popeli na 5470 kuna, četveročlanoj obitelji nedostaje 1494 kune za podmirenje osnovnih mjesečnih izdataka, kazao je Barčot.

Regionalna koncepcija praćenja košarice pokazuje da je ona najniža u Slavoniji i Baranji, a najviša u jugozapadnoj Hrvatskoj, kazao je Barčot i dodao kako su troškovi četveročlane obitelji u studenome porasli zbog troškova grijanja i cijena namirnica.

Unatoč tomu što sindikalna košarica sadrži najosnovnije mjesečne izdatke za prehranu, stanovanje, prijevoz, higijenu, odijevanje, školovanje i kulturu, Barčot je upozorio kako zabrinjava upravo to što četveročlana obitelj ne može u cijelosti podmiriti ni tako ograničene životne potrebe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara