Kosor bez dostojanstva, političke kulture i kućnog odgoja, a ni sama ne vjeruje u ono što priča

Foto:  Boris Kovačev / Cropix

PROFESORICA Ljiljana Buhač, stručnjakinja i konzultantica komunikacijskih vještina i fiziognomije za Index je proanalizirala nastup Jadranke Kosor nakon što su izborni rezultati pokazali veliki poraz HDZ-a. Njenu analizu prenosimo u cijelosti:

"Izbori su završili i građani su odlučili. Vidjeli smo na političkoj sceni odmjereno i dostojanstveno prihvaćanje pobjede od strane Zorana Milanovića i nedostojanstveno prihvaćanje poraza od strane Jadranke Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kakav je bio nastup Jadranke Kosor dovoljno nam govori lice Darka Milinovića koji je slao facijalne poruke: 'baš i nije tako, o čemu ona to priča' te distanciranost i udaljenost Vladimira Šeksa koji imao spuštenu i okrenutu glavu od same Jadranke Kosor. Jedno moramo priznati sada već bivšoj premijerki - da nije odstupila ni milimetra od svoje arogancije, tvrdoglavosti i netolerantnosti popraćeno sa pomanjkanjem političke kulture i kućnog odgoja.

Kao da kampanja i dalje traje

Politika je sport, primaš i daješ udarce ali na kraju ipak čestitaš pobjedniku. Cijeli nastup je ličio na predizborni skup, kao da je kampanja u tijeku. Djelovalo je kao da nije shvatila da su izbori gotovi i da je izgubila. Mantranje da su svi drugi krivi za njihov poraz i ne priznavanje da su i sami pridonijeli ovakvom rezultatu ukazuje da Kosor ne zna ni poraz primiti stoički i dostojanstveno.

Verbalno je uvjeravala sebe i pokušala podići samopouzdanje prisutnima, no njeno tijelo se protivilo svakoj izgovorenoj riječi. Znakovi samokontrole su se vidjeli čvrstim držanjem za postolje govornice. Da je pod pojačanim stresom odavala su i prsa koja su se brzo širila i skupljala. To su znakovi borbe i signal da tijelo pokušava doći do što više kisika ubrzanim disanjem. Jedva primjetno slijeganje ramena su odavala da ne vjeruje i sama u ono što govori.

Vidjelo se da je uzrujana, žalovala je i odjećom

Kosoričino lice je govorilo da se nalazi u negativnom emocionalnom stanju. Iako je namjestila osmjeh, zategnuti mišići vilice, širenje nosnica i povremeno stiskanje usana šalju poruku nezadovoljstva, straha i ljutnje. Napetost se vidjela u fiksiranom pogledu, dok ukočeni vrat ukazuje da je uzrujana. I odjećom je žalovala.

Kosor tijekom svoje vladavine nije naučila da pojedinac ne trči sam pobjednički krug. Da se držala Montesquieuove: 'Sretan je onaj koji ima dovoljno ponosa da nikada ne govori o sebi, koji se boji onih što ga slušaju i koji ne dovodi u pitanje svoju vjerodostojnost ohološću drugih' zasigurno bi polučila bolji rezultat".

> Navikli smo na vulgarizme pa nam je nevjerojatan Milanovićev rječnik

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara