Kosor: Da vidim generala Gotovinu, ne bih učinila ništa

Kosor: Da vidim generala Gotovinu, ne bih učinila ništa

NAKON  70-minutnog televizijskog sučeljavanja dvoje predsjedničkih kandidata, ne može se pouzdano reći tko je u konačnici ostavio bolji dojam. Mesić je izgubio živce u odgovoru na voditeljsko pitanje o nadimku "Suzana", a Kosor je zabila politički autogol odgovarajući na pitanje što bi napravila da ugleda odbjeglog generala Antu Gotovinu.

RTL-ovo sučeljavanje obilježio je i vrlo dobri mladi voditelj Tomislav Jelinčić, koji se nije ustručavao izraziti neslaganje s nekim od mišljenja kandidata, te se također nije prekruto držao pravila sučeljavanja, što je omogućilo koliko-toliko živu diskusiju.

Nažalost, podbacili su sami predsjednički kandidati. Ni na televizijskom, kao ni na radijskom sučeljavanju par sati ranije, kandidati nisu u javnost izašli s novim tezama i argumentima, nego se većina emisija svela na papagajsko ponavljanje parola o "obogaćivanju resursa" odnosno "zaštiti nacionalnih državnih interesa".

Jedno od pitanja u RTL-ovom sučeljavanju predsjedničkih kandidata bilo je i što bi napravili da sjede negdje na terasi i ugledaju kako prolazi general Ante Gotovina.

"Ne bih ništa napravila, kako to mislite što bih napravila?" - odgovorila je Kosor.

Kandidatkinja HDZ-a to je odmah pokušala opravdati tvrdnjom da nije dugo vidjela generala Gotovinu, te da se on zasigurno jako promijenio zbog čega bi ga bilo teško prepoznati. Nakon što je odlični mladi voditelj sučeljavanja Tomislav Jelinčić ponovio "Da ste sigurno da je to on, što biste napravili?", Kosor je ponovila istu stvar: "Nisam sigurna da bih bilo što poduzela, jer ne bih bila sigurna da je to on."

Jadranka Kosor u par je navrata pokazala mirnoću i suzdržanost u trenucima kad je njezin suparnik gubio živce i upadao joj u riječ, ali je isto tako sama sebi skočila u usta odgovarajući na pitanje o generali Anti Gotovini. Naime, Kosor je u gorenavedenom odgovoru dodala kako se zalaže za punu suradnju s Haagom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tvrdnju voditelja Jelinčića kako se Mesić i Kosor zapravo slažu u glavnim temama, te pitanje po čemu se točno razlikuju, nijedan od kandidata nije dao posve jasan odgovor.

Kosor se, odgovarajući na pitanje o tome kako bi kao predsjednica sukreirala vanjsku politiku RH budući da nema iskustva u tome, pohvalila kontaktima s irskim premijerom Bertijem Ahernom i Romanom Prodijem, te kazala kako bi za Hrvatsku činjenica da ima ženu za predsjednicu bila prednost pri ulasku u EU.

Mesić je kazao da bi, pobijedi li HDZ-ova kandidatkinja, to značilo zaustavljanje hrvatske demokracije, a Kosor uzvratila tvrdnjom da je Mesić predsjedničku dužnost uvelike kompromitirao kada se nije usprotivio smanjenju braniteljskih prava i rodiljnih naknada, te kada je "dilao" transkriptima.

Do žučne diskusije među kandidatima dovelo je i pitanje gdje je tko, kako i kada branio Hrvatsku - Mesić je tako isticao svoje zasluge u razbijanju blokade Dubrovnika, dok mu je Kosor uzvraćala da joj nije jasno zašto je onda izjavio da Hrvatska nikada nije ratovala sa Crnom Gorom.

U prvom TV sučeljavanju rečeno je malo toga novog, a unatoč nadama kandidata kako će odaziv u drugom krugu izbora biti veći nego u prvom, moglo bi se lako dogoditi da građani, koji bi lako mogli biti razočarani nedostatkom kvalitetne argumentacije s obje strane, ponovo izađu na izbore u malom broju.

N.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara