Kosor Europi: Zaposlit ćemo 10.000 ljudi; Kosor Hrvatima: Zaposlit ćemo 150.000 ljudi

Foto: Nikša Stipaničev / Cropix

"U 2011. godini očekuje se rast anketne zaposlenosti od 0,6 posto te pad anketne stope nezaposlenosti na 11,7 posto. U 2012. godini rast zaposlenosti iznosit će 1,3 posto, a anketna stopa nezaposlenosti smanjit će se na 10,8 posto". Ove dvije rečenice nalaze se na 12. strani dokumenta koji nosi naziv "Pretpristupni ekonomski program 2011. - 2013." U dokumentu se navodi da je nastao u siječnju 2011. godine i javno je dostupan na internetskim stranicama Ministarstva financija.

Što navedeni podaci zapravo znače? "Pretpristupni ekonomski program" je dokument koji je Hrvatska dužna iz godine u godinu predavati Europskoj uniji. Brojke koje se u njemu navode, a koje se odnose na očekivanu pad nezaposlenosti, u prijevodu znače da će broj zaposlenih porasti za otprilike 10.000. To je točno 15 puta manje od 150.000 radnih mjesta koliko je premijerka obećala otvoriti u 2011. godini. I to joj nije izletjelo samo jednom, istu stvar je ponovila i danas u Šibeniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekonomski su stručnjaci puno manje optimistični nego premijerka. Generalni je konsenzus da 2011. doista jeste godina u kojoj će se hrvatsko gospodarstvo početi oporavljati, ali da to neće odmah u startu imati pozitivan utjecaj na stopu nezaposlenosti. Analitičari Ekonomskog instituta u Zagrebu vjeruju da će već u prvom kvartalu 2011. godine broj nezaposlenosti dosegnuti 350 tisuća. U Hrvatskoj trenutno ima oko 320 tisuća nezaposlenih radnika.

Prema istoj analizi, stopa nezaposlenosti privremeno će se smanjiti tek u ljetnim mjesecima, ali nakon što prođe sezona tržište rada ponovo bi moglo potonuti. Odakle je onda premijerka izvukla 150 tisuća novih radnih mjesta? I još važnije pitanje, zašto Hrvatima prodaje priču da će u 2011. godini Vlada stvoriti 150 tisuća poslova (makar pastirskih), dok se pred Europom ne istrčava s tako naivnim prognozama? Što se EU tiče, Vlada Jadranke Kosor planira tijekom 2011. godine podići broj zaposlenih za desetak tisuća. Možda ova neuravnoteženost u iskazima ima neke veze s izbornom godinom?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara