Kosor Gnječu: Ne želim raspravljati s vama jer lažete

DANAS popodne je za posljednje predizborno sučeljavanje kandidatskih lista ostavljena 1. i, barem što se kandidata tiče, najzanimljivija izborna jedinica.

U najpamtljivijima trenutcima ili replikama iz današnje rasprave, s druge strane, nisu sudjelovali čelnici dvije vodeće hrvatske stranke, ali ni njihovi predstavnici. Zorana Milanović, vođa SDP-a koji je nositelj izborne liste u 1. izbornoj jedinici, eskivirao je raspravu i poslao Nevena Mimicu. Boje HDZ-a je, pak, branila Jadranka Kosor.

Kosor je tijekom cijele rasprave bila u defenzivi, s obzirom da se svako malo morala braniti od optužbi za korupciju i nesposobnost vladajuće stranke. U tome su sudjelovali gotovo svi predstavnici kandidatskih lista, bez obzira na ideologiju. Najveći entuzijazam je pokazao Stjepan Gnječ iz Građanske stranke kojemu su voditelji Mislav Bago i Dijana Čuljak, držeći njegove izjave neprimjerenim, oduzeli riječ.

Blag prema Jadranki Kosor nije bio ni Marin Vlahović iz Hrvatske europske stranke, spominjući dokumente koji kompromitiraju Mladena Barišića, ravnatelja Carinske uprave koji se nalazi na trećem mjestu HDZ-ove liste. Vlahović je prilikom rasprave citirao intervju dan portalu index.hr. I on je, slično kao i Gnječ, bio upozoravan od voditelja. Kosor je na Gnječove napade, pogotovo one koje su se ticale poslovnih ljudi koji navodno pod ucjenama daju javnu podršku HDZ-u, rekla da Gnječ laže te da s njime nema namjeru raspravljati.

Kosor je, s druge strane, primila pohvale od Zlatka Klarića, kandidata ASH-a, koji je HDZ-u odao priznanje na principijelnom stavu da se vanparlamentarnim strankama dozvoli ravnopravni tretman s parlamentarnim strankama tijekom praćenja predizborne kampanje u medijima.

Svijest o tome da su upravo ovi izbori jedna jedina prilika u četiri godine za nekakvo medijsko eksponiranje je bila razlogom zašto su je mnogi kandidati nastojali maksimalno iskoristiti, koristeći ne samo odgovore na postavljena pitanja, nego i replike kako bi iznosili svoj program i ideologiju.

Možda je od svih bila najzanimljivija opservacija Marinka Filipovića, zamjenika Autohtone hrvatske seljačke stranke, koji je zaključio kako mu se koalicija između HDZ i SDP čini prirodnijom od koalicije HSLS i HSS.

Zbog toga je rasprava o nekim aktualnim pitanjima često skretala s aktualnih tema u uobičajene ustaško-partizanske vode. Voditelji su uspjeli dobiti kakav-takav odgovor na samo tri postavljena pitanja - potrebu decentralizacije Hrvatske, lokacije novog "Dinamovog" stadiona te članstva Hrvatske u NATO-u. Na završno blic-pitanje o poželjnoj lokaciji groba Josipa Broza Tita su sudionici bili podijeljeni treba li ga premjestiti u Hrvatsku ili ostaviti u Beogradu.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara