Kosor: HDZ će izgubiti na izborima, neće im pomoći prekrajanje ni korekcije izbornih jedinica

Foto: Goran Mehkek / Cropix

PREDSJEDNIK HSLS-a Darinko Kosor izjavio je tijekom posjeta 14. proljetnom sajmu u Gudovcu da prekrajanje ili korekcije izbornih jedinica neće pomoći vladajućoj koaliciji na idućim izborima te da će ih u svakom slučaju izgubiti.

Vladajuća koalicija kasni u svemu

"Osobno ću nositi listu u drugoj izbornoj jedinici u kojoj je HSLS u posljednjih 20 godina uvijek imao zastupnike s područja Bjelovara i uvjeren sam da će tako biti i ovog puta. Ova vladajuća koalicija zadnjih godina kasni u svemu, od provedbe društvenih reformi do provedbe vlastitog programa gospodarskog oporavka, i to je za njih normalno", rekao je Darinko Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HSS-a Josip Friščić podsjetio je kako je HSS još prije godinu dana pripremio poseban zakon u kojem su zagovarali formiranje pet regija u Hrvatskoj. "Da bi predstojeći izbori mogli biti korektni i u skladu sa zakonom, potrebno je stvoriti uvjete u kojima se broj birača po izbornim jedinicama neće razlikovati u tolikoj mjeri kao dosad i o tome ćemo razgovarati tijekom ovog tjedna", rekao je Friščić.

Izmjena izbornih jedinica je inženjering kakav ne bi trebalo raditi u izbornoj godini

Potpredsjednik HNS-a Jozo Radoš komentirao je danas u Karlovcu HDZ-ov prijedlog zakona o izbornim jedinicama za parlamentarne izbore. "HDZ-ov plan prekrajanja izbornih jedinica ne bi trebao za posljedicu imati više od dva ili tri mandata razlike u odnosu na sadašnji ustroj izbornih jedinica, ali taj broj mandata može biti važan za budućnost Hrvatske", rekao je Radoš.

Zaključio je da utjecaj na budući sastav Hrvatskog sabora zbog izmjena izbornih jedinica ne bi trebao biti velik, ali bi mogao u nekoj novoj izbornoj jedinici donijeti nekome dva ili tri mandata u Saboru, što može biti važno, a što je inženjering kakav ne bi trebalo raditi u izbornoj godini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara