Kosor i Josipović varaju EU: Poziv Paviću i Kuniću da pričaju o antikorupciji prvorazredni je skandal

Foto: vlada.hr

"EPH koncern i vodstvo HRT-a u hrvatskom novinarstvu i širokoj javnosti predstavljaju simbol  represije nad novinarskim slobodama, osobito kada je u pitanju izvještavanje o korupciji", navodi se u prosvjednom pismu kojeg potpisalo niz kolega novinara, profesora sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta kao i niz nevladinih organizacija, a koje je odaslano na adresu Europske komisije.

O antikorupciji, oni koji su pod istragama

Naime, potpisnici pisma prosvjeduju jer će u Delegacija Europske Unije u Hrvatskoj i Ministarstvo pravosuđa ugostit 1. ožujka u Zagrebu sudionike edukativne konferencije pod nazivom "Hrvatski mediji protiv korupcije", koja se održava u sklopu projekta "Jačanje međuagencijske suradnje u borbi protiv korupcije – Kampanja za podizanje svijesti", financiranog u sklopu EU IPA 2007 programa za Hrvatsku, a na toj konferenciji o suzbijanju korupcije govorit će Renato Kunić, v.d. Informativnog programa HTV-a, kao i Ninoslav Pavić čelnik EPH. Potpisnici smatraju kako je riječ o igrokazu premijerke Jadranke Kosor kao i predsjednika Ive Josipovića koji žele prevariti predstavnike Europske unije.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitanje tijesnih poslovno-novinarskih veza između koncerna EPH i bivšeg premijera Ive Sanadera, koji se nalazi u salzburškom zatvoru zbog sumnji u korupcijska djela, bezbroj je puta otvarano u nezavisnim medijima i intelektualnim krugovima", navodi se u pismu u kojem se dodaje da je dio tih poslova još je uvijek predmet pretkaznenog postupka kojim upravlja Državno odvjetništvo RH. Također, u pismu se naglašava kako su otkazi, cenzura i ostali oblici terora nad novinarima koji se bave korupcijom dio EPH-ove i HRT-ove rutine, čije se posljedice po novinarsku profesiju i cjelokupnu hrvatsku javnost još zbrajaju i analiziraju.

Skandal

"Izbor ključnih ljudi EPH-a i HRT-a kao glavnih panelista u raspravi o medijima i korupciji smatramo potpuno promašenim, tim više što se konferencija odvija na vrlo visokom nivou, a pod financijskom i organizacijskom potporom EU-a. Činjenicu da će se to dogoditi držimo zasebnim skandalom", zaključuje se u pismu. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara