Kosor i Josipović: Zabrinuti smo zbog stanja u BiH

Foto: Goran Mehkek / Cropix

PREDSJEDNIK Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor su nakon susreta s predsjednicima HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, Draganom Čovićem i Božom Ljubićem, izdali zajedničko priopćenje u kojem stanje u BiH nazivaju zabrinjavajućim.

Čović i Ljubić su rekli premijerki i predsjedniku da su tijekom konstituiranja zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji BiH "grubo prekršeni" Ustav i zakoni Federacije, kao i duh Daytona, jer se vlast pokušala formirati bez legitimnih predstavnika Hrvata.

"Bilo bi tragično ponovno narušavanje odnosa među narodima"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik Republike Hrvatske i predsjednica Vlade Republike Hrvatske izrazili su zabrinutost zbog trenutne situacije u Bosni i Hercegovini, i pozvali sve političke čimbenike na odgovorno ponašanje. U uspostavljanje dobrih međusobnih odnosa sva tri naroda uloženo je puno vremena i dobre volje svih strana i  bilo bi zaista tragično da se oni ponovo naruše", stoji u zajedničkom priopćenju Josipovića i Kosor.

Dodaje kako Hrvatska, kao potpisnica Daytonskog sporazuma, očekuje da se sve strane ponašaju u skladu sa slovom i duhom Daytona te da poštuju ustav i zakone. "Republika Hrvatska još jednom poziva sve političke čimbenike u Bosni i Hercegovini, sva nadležna tijela, Visokog predstavnika, i Vijeće za implementaciju mira da u cijelosti osiguraju institucionalnu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, i poštuju njihovu političku većinsku volju izraženu u demokratskom procesu izbora", zaključuje se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara