Kosor i Pahor s Tadićem u Ptuju: I Srbi i Kosovari na konferenciji o zapadnom Balkanu?

Kosor i Pahor s Tadićem u Ptuju: I Srbi i Kosovari na konferenciji o zapadnom Balkanu?

Tekst: Z.J.
Foto: Mario Pušić / Cropix

PREMIJERI Borut Pahor i Jadranka Kosor te srpski predsjednik Boris Tadić danas će se sastati u slovenskom gradu Ptuju na "radnom, prijateljskom i neformalnom sastanku" kako bi dogovorili kako će predsjednik i premijer Kosova sudjelovati na Konferenciji o zapadnom Balkanu koja će se 20. ožujka održati na Brdu pored Kranja.

"Taj će susret biti nešto posebno i raduje me optimistična atmosfera vezana za značenje tog susreta za sigurnost i blagostanje ljudi", rekao je Pahor novinarima jučer nakon redovite sjednice slovenske vlade u Ljubljani.

Naime, dolazak na regionalnu konferenciju o zapadnom Balkanu pod imenom "Zajedno za Europsku uniju: doprinos zapadnog Balkana europskoj budućnosti", koja će se za 15 dana održati u Sloveniji potvrdio je i kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu koji će ondje doći pod svojom službenom funkcijom. Srbija je oštro suprotstavlja tome da Sejdiu dolazi na sastanak kao predsjednik Kosova i traži da se poštuje forma u kojoj su i do sad na službene sastanke dolazili predstavnici Kosova, a to je bez funkcije i uz naziv Unmik Kosovo, prenosi Blic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beograd će bojkotirati sastanak ako Kosovari dođu sa službenim funkcijama

"Konferencija čelnika zemalja jugoistočne Europe na Brdu kod Kranja dat će odgovor na pitanje što zemlje jugoistoka Europe mogu učiniti u razvitku Europske unije, te ćemo raspravljati o njihovu približavanju EU-u", objavio je Pahor.

Povodom Sejdiuove najave službenog dolaska, u Srbiji su se pojavile spekulacije da će službeni Beograd bojkotirati Konferenciju. Upravo bi to trebao spriječiti današnji sastanak Kosor-Pahor-Tadić.

Konferenciju "Zajedno za Europsku uniju: doprinos zapadnog Balkana europskoj budućnosti", organiziraju Slovenija, Hrvatska, Vijeće Europe i Europska komisija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara