Kosor i službeno potvrdila: U subotu mijenjamo Zakon o Ini

Foto: Ante Čizmić / Cropix

HRVATSKA vlada  već u subotu donijet će zakonske izmjene koje su potrebne kako nitko ne bi mogao posjedovati više od 49 posto dionica Ine. Priznala je to Jadranka Kosor u razgovoru s novinarima tijekom posjete Imotskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijerka je istaknula da će Vlada izmijeniti Zakon o privatizaciji Ine kako bi zaštitila hrvatski kapital. Vrlo je indikativno da Vlada ovakvu odluku donosi paralelno s odredbom Hanfe, koja je zamrznula trgovanje Ininih dionica na burzi. Trgovanje dionicama Ine bit će nastavljeno idući ponedjeljak.

Kao što Index ranije izvijestio, zakonska odredba kojom bi se ograničio broj dionica Ine koje pojedini investitor može posjedovati ideja je najveće oporbene stranke SDP-a. Takav prijedlog je SDP Saboru poslao još u prosincu prošle godine, ali od Vlade su dobili odbijenicu uz objašnjenje da bi se radilo o narušavanju europskih standarda.

Vladin tajming za ovu izmjenu zakona vrlo je zanimljiv, jer se očito nova odredba pokušava progurati dok je na snazi i dalje zabrana trgovanja Ininim dionicama. U Banskim dvorima, izgleda, strahuju da su MOL-ovi "igrači" imali nezanemarivu ulogu u nedavnoj "rasprodaji" dionica Ine. Ukoliko je to točno, a MOL preuzme većinski paket dionica hrvatske naftne kompanije, Mađari bi mogli raskinuti ugovor koji su 2009. godine potpisali s Vladom i preuzeti potpunu kontrolu nad Inom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara