Kosor: Kriza nije usporila energetski razvoj, do 2020. ulažemo 15 milijardi eura!

Tekst: P.V.
Foto: Goran Mehkek / Cropix

HRVATSKA će do 2020. godine uložiti 15 milijardi eura u energetski razvoj! Izjavila je to Jadranka Kosor nakon što se u Budimpešti sastala s premijerima Mađarske, Češke, Poljske i Slovačke. Tema sastanka bila je upravo energetska strategija, a Kosor je najavila kako će Hrvatska na tom planu uskoro postati bitan čimbenik u ovom dijelu Europe.

"Razmatrali smo mogućnosti Hrvatske koja postaje važan energetski čimbenik, pritom vodeći računa o našoj energetskoj strategiji. U sljedećim godinama smo predvidjeli vrlo konkretne poteze, do 2020. uložit ćemo 15 milijardi eura", rekla je premijerka, pa čak i navela konkretne projekte u koje planira ulagati.

A odakle nam pare?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o dalekovodu Ernestinovo-Pečuh koji bi, prema njenim riječima, trebao biti otvoren u travnju, o gradnji LNG terminala u iduće četiri godine, obnovljivim izvorima energije, poput vjetroelektrana, i plinovodu prema Mađarskoj za koji Kosor kaže da je "iznimno važan u energetskom smislu koji Hrvatska nosi u članstvo u Europskoj uniji".

Premijerka je navela kako je od kolega premijera s kojima je razgovarala dobila snažnu potporu i zbog toga je iznimno zadovoljna. "To je još jedan znak da je Hrvatska na kraju pregovora i da će brzo postati članica Europske unije", kaže Kosor i ističe kako kriza nije usporila energetske projekte. Naravno, o najvažnijem pitanju premijerka se nije očitovala. A ono, pogađate, glasi - odakle točno Kosor planira nabaviti 15 milijardi eura koje će uložiti u energetski sektor? Možda planira poslati Ivana Šukera u nova zaduživanja?

Istražiti prodaju Ine MOL-u

Kosor je s novinarima razgovarala i o aktualnim temama, a s obzirom da se sastanak održavao u Mađarskoj, na tapetu su, logično, bili Ina i MOL. Kosor je tako rekla da se ne protivi SDP-ovom zahtjevu za osnivanje povjerenstva koje bi trebalo utvrditi sve činjenice oko sklapanja ugovora o prodaji Ine MOL-u. "Za mene tu nema nikakvih zapreka", rekla je Kosor, te dodala kako na današnjem summitu nije o tome razgovarala sa svojim mađarskim kolegom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara