Kosor: Metlu sam spremila u kutiju, ali uskoro je ponovno vadim!

Tekst: J.C.
Foto: Sandra Šimunović / Cropix

"NAKON što se voda u poplavljenim područjima povuče, vidjet ćemo točno kako Vlada može pomoći. Hrvatska ima sustav saniranja štete od elementarnih nepogoda, ali svakako ćemo izdvojiti i neka sredstva iz proračunske rezerve", rekla je Kosor u emisiji MediaServisa "Iz Banskih dvora" nakon povratka iz Slavonije.

Kosor je također najavila i temeljitu istragu te nemilosrdne sankcije ukoliko se utvrdi da je u sustavu bilo grešaka i propusta. "Nažalost, bojim se da se jednostavno radi o činjenici da je napadalo previše kiše", rekla je Kosor.

"Nelikvidnost ćemo riješiti do kraja lipnja"

Govoreći o gospodarskoj krizi, Kosor je rekla da je zadovoljna provedbom mjera za spas gospodarstva. Još jednom je ponovila da nelikvidnost nije niti trebala biti riješena do 1. lipnja već je to bila greška u prezentaciji, ali najavila je novi rok.

"Ukupni dugovi javnih poduzeća trenutno iznose oko 450 milijuna kuna, što je značajan napredak. Ja vjerujem da ćemo do kraja lipnja moći reći da je taj posao obavljen do kraja", kaže Kosor, ali upozorava da Vlada nije jedini generator nelikvidnosti. "U Hrvatskoj ima 19.215 firmi s nula zaposlenih koje su dužne više od 12 milijardi kuna. Za to nije kriva Vlada", tvrdi Kosor.

BDP je u prvom kvartalu 2010. pao za 2,5 posto. Radi se o najmanjem padu otkad je Hrvatsku zahvatila recesija, a Kosor se nada da će se ta negativna brojka nastaviti smanjivati. "Nadam se da neće biti gore. To jest najmanji pad, ali ipak je zabrinjavajuć. No, mnogi zaboravljaju da Hrvatska nije otok. Kriza se događa u cijeloj Europi. U nekim drugim državama radnici u državnoj upravi dobivaju otkaze i smanjuju se plaće, a mi to nismo radili", rekla je Kosor.

Suradnja s Josipovićem sve bolja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosorica tvrdi da je njen odnos s predsjednikom Josipovićem sada dobar i da se suradnja svaki dan razvija. "Mi se i dalje uhodavamo. Bilo je na početku nekih trzavica, ali one su bile više medijske nego stvarne", rekla je Kosor koja je zajedno s predsjednikom danas bila i u poplavom pogođenim područjima te su, kako kaže, jako srdačno razgovarali.

Kosor nije željela ocijeniti prvih sto dana Josipovićeva boravka na Pantovčaku, a nije željela otkriti niti zamjera li mu što. No, zato je demantirala da je svojim stranačkim kolegama naredila da prestanu napadati Josipovića. "Kad bih demantirala sve što pročitam i čujem, na to bih potrošila i ovo malo slobodnog vremena što ga imam", kaže Kosor.

"Metlu uskoro vadim iz kutije"

"Borba protiv korupcije još nije gotova. Metlu sam malo spremila u kutiju, ali uskoro ću je opet izvaditi", kaže Kosor i dodaje: "To je veliko zlo, stalno ima posla i treba danonoćno čistiti. A kad se govori o političkim strankama, važno je da svatko čisti pred svojim vratima".

Govoreći o Polančecovim pismima iz Remetinca, čiji se sadržaj danas pojavio u medijima, Kosorica kaže da Polančec nije pisao njoj već samo Branku Bačiću. "Neprimjereno je da govorim o sadržaju njihove osobne korespondencije. Jako je zanimljivo kako je to uopće došlo u novine, ali nije moje da se time bavim", kaže Kosor.

"Nisam manje popularna od Milanovića"

Kosor je također kazala kako od Brammertza očekuje pozitivno izvješće u kojem će glavni haški tužitelj prepoznati napore i političku volju da se ostvari potpuna suradnja, kako je ne zabrinjava što ju je Zoran Milanović pretekao po popularnosti (iako kaže da ona ima druga istraživanja u kojima je popularnija od šefa oporbe), a naglasila je i da ishod referenduma u Sloveniji neće imati nikakav ishod na daljnji tijek hrvatskih pregovora s Europskom unijom.

"Plan B" za brodogradilišta nije željela otkriti dok se ne završi privatizacija škverova za koje su stigle ponude, a također je demantirala medijske špekulacije da se radi na novom izbornom zakonu. Na pitanje bi li sada, nakon godinu dana na vlasti, napravila nešto drugačije, Kosor je odgovorila da o tome nije razmišljala, ali da vjerojatno ne bi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara