Kosor najavljuje istragu zbog kupnje neprovjerenog cjepiva protiv svinjske gripe

Tekst: J.C.
Foto: Saša Midzor Sučić / Cropix

JOŠ JEDAN ministar Hrvatske vlade naći će se pod istragom. Na meti je ovoga puta Darko Milinović koji je naručio 4,5 milijuna doza neprovjerenog cjepiva protiv svinjske gripe, što će Hrvatsku koštati 330 milijuna kuna. Podsjećamo, Imunološki zavod dogovorio je kupnju cjepiva od švicarske tvrtke Novartis, ali je pri tom potpisan ugovor kojim se Zavod obvezuje na prihvaćanje rizika od nedjelotvornosti i nuspojava, što zapravo znači da je Ministarstvo zdravstva odobrilo kupnju cjepiva koje uopće ne mora djelovati.

"Članak 67. Zakona o lijekovima dozvoljava poduzimanje određenih mjera u izvanrednim situacijama kao što je ova", objasnio je kupnju neprovjerenog lijeka Darko Milinović, ali bilo je prekasno da se stiša bura u javnosti. Hrvatski građani poručuju kako ne žele biti pokusni kunići na kojima će se testirati neprovjereno cjepivo pa premijerki Kosor nije ostala druga mogućnost nego da zatraži istragu.

"Tražit ću objašnjenje ministarstva zdravstva i sasvim je sigurno da ćemo on i ja narednih dana oko toga razgovarati", kazala je Jadranka Kosor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara