Kosor nakon trosatnog sastanka o rastu cijena hrane: Bilo je korisno razgovarati

Foto: Goran Mehkek (Cropix)

"MOJA prva ocjena ovog sastanka je da je on bio koristan. Treba razgovarati", rekla je premijerka Jadranka Kosor nakon sastanka s predstavnicima trgovačkih društava, HUP-a i sindikata o obuzdavanja rasta cijena hrane. 

Premijerka je rekla kako je tema sastanka bila vezana uz najnužnije prehrambene proizvode kao što su kruh i mlijeko ali i drugih osnovnih prehrambenih artikala, no danas nismo čuli ni jednu mjeru koju će poduzeti Vlada da bi zaustavila rast cijena hrane, već samo da će Vlada pratiti cijene i eventualno razgovarati na tjednoj osnovi. 

Neće biti divljanja

"Sigurno je da neće biti enormnog divljanja cijena osnovnih prehrambenih artikala", rekla je Kosor dodajući da će cijene hrane pratiti jednom tjedno, a o tome će biti govora i na sjednicama Vlade. Predsjednica Vlade rekla je kako nije isključeno da će se ponoviti ovaj sastanak jer je bilo "pozitivni ozračje" a i "razmijenila su se iskustva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kosor je iznijela podatak kako su cijene prehrambenih proizvoda u prosjeku veće za 2,5 posto, prema čemu je kruh poskupio za 1,5 posto a mlijeko, sir i jaja za 2,4 posto dok su cijene mesa niže za 3,4 posto.

Sugovornik, razgovor, nastojanje...

"Vlada će biti glavni sugovornik trgovcima i proizvođačima prehrambenih proizvoda a kao krajnju mjeru možemo donijeti odluku o interventnoj prodaji pšenice iz robnih rezervi", najavila je Kosor dodajući da misli da neće do toga doći. Premijerka Kosor kaže da je danas čula samo umirujuće tonove te da su svi sudionici sastanka svjesni koliko je duboka kriza te kako ljudi teško žive.

Konzum: Nije povećanje cijene nego korekcija

"Cijene su porasle za 2,5 posto ali to je stvar korekcije", rekao je predsjednik Uprave trgovačkog lanca Konzum Darko Knez pojašnjavajući kako nije riječ o marži nego zbog rasta cijena proizvođača. Knez ističe kako trgovci nemaju najava povećanja cijena.

"Ako dođe do povećanja bit će to tek manje korekcije", rekao je Mato Škojo čelnik osječke Pekarne Kruna koji je vlasnik i Mlinara. Naglasio je kako se neće dirati najjeftinije vrste kruha.

Dok su pričali, poskupio kruh

U vrijeme dok se održavao sastanak u Banskim dvorima u Osijeku i još nekolicini gradova u Slavoniji je poskupio kruh i to u prosjeku za jednu kunu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara