Kosor: Navodi da je Cigelj bila izložena mobbingu od moje strane samo su još jedna njezina laž

SMJENA Jadranke Cigelj ponovno je uzburkala ionako nikad mirne vode u hrvatskoj Vladi, pa je tako prvi dan u tjednu obilježila sudska tužba bivše predstojnice Vladina Ureda za udruge Jadranke Cigelj protiv potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor.

Bivša predstojnica Vladina Ureda za udruge Jadranka Cigelj, koja je smijenjena 18. siječnja po hitnom postupku, još u petak najavila je da će radi klevete tužiti sve koji su obmanuli premijera i Vladu. Cijela će afera, kako se čini, ipak dobiti sudski epilog.

Svoj slučaj Cigelj je prepustila odvjetniku Silviju Degenu koji je u razgovoru za Index kazao kako je nalog za spornu sigurnosnu provjeru članova Savjeta za razvoj civilnog društva Cigelj dobila upravo od Jadranke Kosor:

"Nesporno je to da je gospođa Cigelj sigurnosnu provjeru tražila na izričit zahtjev Jadranke Kosor, za što postoje i svjedoci koji su to verbalno čuli. Moja je klijentica pogriješila jedino utoliko što nije dobila i pismeno odobrenje za to. No, nekoliko će svjedoka potvrditi i političku odgovornost Jadranke Kosor i nespretnost moje stranke, koja nije tražila i pismenu potvrdu. A s obzirom da gospođa Kosor demantira da je dala verbalni nalog Cigelj, to je krivično djelo klevete." - kazao je Degen, dodavši kako je uvjeren da odluka o smjeni Cigelj nije potekla od premijera Ive Sanadera, kojega smatra "korektnim čovjekom i velikim demokratom".

Sanader je u ponedjeljak, naime, izjavio kako je Cigelj smijenjena na temelju ocjene cjelokupnog rada, dodavši kako je problema s Uredom za udruge bilo i ranije te kako smatra da je normalno da su udruge tražile da se preispita potreba za sigurnosnom provjerom članova Savjeta, s obzirom da se ne radi o državnim dužnosnicima.

S tim se slaže i potpredsjednica Vlade koja je u razgovoru za Index progovorila o nalogu kojega je, navodno putem telefona, dala bivšoj predstojnici Vladinog Ureda za udruge, kao i o navodima da je Cigelj duži niz godina bila izložena mobbingu od strane Jadranke Kosor.

"Molim vas, nemojte me izlagati takvim ponižavajućim pitanjima. Pa nije ona bila moja zaposlenica, to je samo još jedna od njezinih laži." -  kazala je Kosor u razgovoru za Index, a na pitanje koji su, prema njezinu mišljenju, bili Cigeljičini razlozi da zatraži sigurnosnu provjeru članova Savjeta za razvoj civilnog društva, ako to inače nije bila praksa s osobama koje nisu državni dužnosnici i koje kao takve nemaju nikakva kontakta s povjerljivim državnim dokumentima.

"Pa, ja razloge vidim u intervjuu iz 2005. kada je Cigelj izjavila da su članovi udruga većinom veleizdajnici. Vlada ne bi odobrila takvu provjeru jer takva provjera članova udruga podsjeća na policijsku državu, jer samo u takvoj državi bi se takva provjera provodila. To samo dokazuje koliki je to apsurd, i koliko je ovo sve zapravo besmisleno i nedopustivo." - kazala je Kosor u razgovoru za Index, dodavši kako je "sve dokazivo" te kako je Cigelj izjavila da je Kosor spornu provjeru naredila uoči Božića, dok pismeni dopis kojega Kosor posjeduje dokazuje da je Jadranka Cigelj od ravnatelja POA-e službenim dopisom tražila sigurnosnu provjeru članova Savjeta za razvoj civilnog društva 17. studenoga 2006.

U razgovoru za Index Kosor također otkriva da je spremna svim pravnim sredstvima dokazati neistinitost navoda Jadranke Cigelj, makar to značilo da se treba podvrgnuti poligrafskom testiranju.

Potporu smijenjenoj predstojnici Vladina Ureda za udruge pružile su Udruga Nezavisni dragovoljci hrvatski i Zbor udruga grada Zagreba proisteklih iz Domovinskog rata, koje su nedavno pozvale Vladu da preispita svoju odluku o smjeni Jadranke Cigelj, osudivši pri tome postupke "nekih udruga" koje su same sastavile "šaljivi upitnik" zbog kojega je, kako se prvotno smatralo, Cigelj i smijenjena.

U upitniku su, podsjećamo, postavljana apsurdna pitanja poput "Ako nemate djecu, navedite zašto?"; "Ako niste kršteni, zašto niste?", "Koja je vaša seksualna orijentacija" i slično. Upitnike su dijelili prosvjednici na otvorenju Dana udruga, a koji su uz upitnike dijelili i otvoreno pismo članovima Vlade, od koje su zahtijevali smjenu predstojnice Ureda za udruge nezadovoljni njezinim radom i posebno njezinim zahtjevom SOA-i za sigurnosnom provjerom članova Savjeta za civilno društvo, zbog koje su mnogi od njih bili predmetom istrage.

Nakon što je Vlada smijenila Jadranku Cigelj, nevladine udruge (Gong, Centar za mirovne studije, Zelena akcija i ostale) reagirale su ocjenjujući da je Vlada upitnik krivo protumačila i njegovo autorstvo krivo pripisala Jadranki Cigelj, čiju su smjenu tražile i prije, a ne samo zbog sigurnosne provjere.

B.S.
Foto: D.B. - Bistra.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara