Kosor: Nisam se nikad čula s Karamarkom

POTPREDSJEDNICA vlade Jadranka Kosor izjavila je da se vezano za istraživanje kandidata za Savjet za razvoj civilnog društva nikada nije čula sa ravnateljem SOA-e Tomislavom Karamarkom, a o tome kako je moguće da o zahtjevu Jadranke Cigelj Vlada nije imala pojma izvijestit će udruge i javnost u roku od dva tjedna.

"Članovi Savjeta nisu smjeli biti provjeravani. Oni neće raditi u Vladi da bi takva provjera bila potrebna, nego će davati prijedloge i savjete Vladi kao i Savjet mladih, Roma itd. Oni neće biti u doticaju s nikakvim tajnim dokumentima, niti mogu ugroziti ičiju, pa i nacionalnu sigurnost. Prema uredbi koja uređuje rad SOA-e, sama sam se uvjerila da nisu trebali biti provjeravani jer su u slučaju provjere trebali dati svoj pristanak", rekla je Kosor, te naglasila da ju je ravnatelj SOA-e nazvao dan prije i rekao joj kako ga nije zvala, što Kosor smatra smiješnim.

S Karamarkom je otkad je ministrica razgovarala samo dva puta, tvrdi Kosor.

"On je mene nazvao da mi potvrdi da me nije zvao, zaista je situacija dovedena do apsurda. Još jednom ponavljam da nisam niti usmenim niti pismenim putem tražila provjeru, a o motivima bivše predstojnice Cigelj vam sve može reći njen intervju u Glasu koncila iz 2005. godine", rekla je Kosor, aludirajući da je Cigelj nesklona "udruživanjima s nezdravim temeljima", kako je izjavila u tom listu, a odnosilo se na žene i seksualne manjine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosor je rekla da je pitanje zbog čega zapravo Cigelj nije ranije smijenjena, s obzirom da je imala više od jedne greške u obnašanju svoje dužnosti. Za odgovore na sedam pitanja koja su im postavile udruge, među kojima između ostaloga traže da se ispitaju i sankcioniraju odgovorni u SOA-i koji su vršili obradu članova savjeta, uništavanje podataka o njima, ponavljanje procedure izbora za članstvo u zajedničkom odboru civilnog društva Europske unije i Hrvatske koje bi po njihovom mišljenju trebao provesti Savjet za razvoj civilnog društva, Kosor je odgovorila da će odgovoriti za dva tjedna nakon konzultacija s Vladom.

Kosor je izjavila da će na čelo vladinog Ureda za udruge biti imenovana druga osoba, što je također jedan od zahtjeva, te obećala da će do sredine veljače biti konstituiran Savjet za razvoj civilnog društva, koji će se sastojati od 23 člana. No, nije odgovorila zašto Vlada nije ranije reagirala na napise u medijima o provjerama članova Savjeta, te nije dala odgovor o tome je li Vlada ipak bila upoznata s radom svoje obavještajne agencije. Odgovor na to također će uslijediti tek nakon dva tjedna.

Pitali smo Gordana Bosanca iz Centra za mirovne studije zbog čega je, po njegovom mišljenju potrebno dva tjedna da se utvrdi je li Vlada znala za sigurnosne provjere, s obzirom da se već danima ova afera povlači po medijima, on je odgovorio da su razlog najvjerojatnije špekulacije. "Ne znamo što je više tragično - da je Vlada znala da se ti ljudi provjeravaju ili da ne zna o tome što radi SOA-a, a mislim da si oni s ova dva tjedna daju vremena da odluče što je bolje za njih", rekao nam je Bosanac.

A.B.
Foto: M.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara