Kosor opovrgava navode da je Vlada izigrala branjitelje i da mogu očekivati samo razumijevanje jer država nema novaca

POTPREDSJEDNICA Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor opovrgla je danas pojedine izjave i medijske napise da je vlada izigrala branitelje i da mogu očekivati samo razumijevanje jer država nema novaca.

"Kad bih se vodila za takvim mišljenjima onda nikada ništa ne bih pokušala napraviti", rekla je Kosor novinarima zamoljena da prokomentira izjave da je Vlada izigrala obećanja branitelja jer im je poručila da se nema novaca i da branitelji ne trebaju ništa očekivati, osim razumijevanja.

Kosor je rekla da nije u Ministarstvu zbog onih koji daju takve izjave nego zbog branitelja i stradalnika, zbog ljudi kao što je branitelj Radovan Mikulić kojega je danas prvog primila na razgovor kako bi mu se nakon puno godina riješilo stambeno pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Navela je da je nakon prvog razgovora s predstavnicima Koordinacije udruga iz Domovinskog rata, članovima HVIDRE i članicama Udruge udovica koje nisu unutar Koordinacije, jednoglasno zaključeno da se započne s radom na izradi novog zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Zaključeno je također da zakon mora ponuditi takva riješenja koja će vrijediti bar sljedećih deset godina. Tim zakonom moraju se predvidjeti buduća pitanja i problemi i kako ih riješavati. Kao primjer navela je rješavanje pitanja djece poginulih hrvatskih branitelja kojima umre i drugi roditelj, jer, dodala je, nažalost učestala su maligna oboljenja kod udovica branitelja.

Ministrica Kosor najavila da će početkom sljedećeg tjedna radna skupina početi raditi na novom zakonu te da se čeka da ministarstva i Hrvatski sabor odrede svoje predstavnike u radnu skupinu.

Temelj za izradu novog zakona na kojem će raditi radna skupina biti će zakonski tekst napravljen u HDZ-ovu Odboru za branitelje, rekla je Kosor, dodajući da Vlada taj zakonski tekst bez konzultacija s udrugama i širom javnošću ne može uputiti u Hrvatski sabor.

"Naša je želja, moja je želja kao resorne ministrice da Hrvatski sabor taj zakon donese jednoglasno jer će to jamčiti da je zakon dobar, da je izbalansiran, u skladu s mogućnostima države i da se neće mijenjati kod sljedeće promjene vlasti", rekla je Kosor. Najavila je da će se novim zakonom izbrisati "svi članci o famoznom prevođenju statusa branitelja (reviziji), jer je to, ocijenila je, zapravo bilo zadiranje u njihova stečena prava.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara