Kosor: Ovi pregovori nisu o reformama, nego o pozicijama

Kosor: Ovi pregovori nisu o reformama, nego o pozicijama

Foto: FAH

JADRANKA KOSOR komentirala je tijek pregovora za formiranje vlade između MOST-a i HDZ-a. Ona tvrdi da se iz vidokruga u potpunosti izgubio program vlade.

"Mislim da nitko ne zna je li ovo veliko finale pregovora, rokovi pomalo istječu, ako se sjednica Hrvatskog sabora sazove za 18., rokovi su na knap. Na prvoj sjednici naravno ne mora se birati Vlada, ali to bi bilo jako neuobičajeno u odnosu na prije.

Ono što je gotovo nevjerojatno u ovom napetom trileru, jest da se zapravo iz vidokruga potpuno izgubio program Vlade. Da bi mandatar mogao predstaviti ministre, mora predstaviti i program vlade, a još nema niti "sporazuma o suradnji", kako ga zovu u MOST-u, i tu je nejasno. "Oni moraju za sve partnere pojedinačno osigurati njihove sporazume", rekla je Kosor.

Izjavila je kako se trenutno ne govori o najvažnijim prvim potezima, već samo o funkcijama.

"Kako će se doći do usuglašenog programa koji bi trebao donijeti nužne reforme, o kojima više nitko sad ne govori", zapitala se Kosor te dodala da nije napravljena ni najjednostavnija reforma, u kojoj se zakonom treba odrediti manji broj ministarstava, kako je i najavljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onaj koji bi trebao nositi najviše tereta, on na neke od pregovora nije ni dolazio", rekla je Kosor o Oreškoviću te se zapitala kako će davati vezo na osobe koje ne poznaje.

Kosor je prokomentirala i detalj Sanaderove obrane, u kojem je on optužuje za politički progon.

""Ja ga razumijem, i njegove odvjetnike, njima je jedini cilj obraniti ga. Neću ulaziti u detalje jer to nije primjereno, ali je neobično da ponovno govori o meni i o Bajiću. Motiv je obrana, ali neobično je da se ponovno koncetrira na mene, a ne na svjedoke koji su ga teško teretili. Ja ga nisam ni u jednom slučaju teretila, nego sam, kad bih i bila pozvana kao svjedok, govorila ono što znam, a to je da sam kao predsjednica Vlade radila svoj posao u skladu s Ustavom.

Politika, premijer ni Vlada - nitko ne smije utjecati na glavnog državnog odvjetnika, ravnatelja USKOK-a ili na policiju. To je tako nakon svih izmjena zakona. Tadašnji ravnatelj je današnji glavni državni odvjetnik Cvitan, i on ovim optužbama (op.a. Sanader) optužuje i Cvitana."

"Istrage o slučajevima koji traju otvorene su davno prije sastanka o kojem on govori", rekla je Kosor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara