Kosor podsjetila na Zakon o kretanju slijepe osobe uz pomoć psa vodiča

POTPREDSJEDNICA Vlade i predsjednica Vladinog Povjerenstva za osobe s invaliditetom, ministrica Jadranka Kosor, osudila je današnje postupanje odgovornih osoba iz HŽ-a, koje su u Karlovcu spriječile ulazak invalida slijepca Mirsada Bećirevića u InterCity vlak s psom vodičem.

Potpredsjednica Kosor, podsjetivši na odredbe Zakona o kretanju slijepe osobe uz pomoć psa vodiča, u priopćenju je pozvala Hrvatske željeznice (HŽ) i cjelokupnu javnost na poštivanje zakonskih odredbi, te na poštivanje temeljnih ljudskih prava osoba s invaliditetom, s obzirom da je to jedan od načina u savladavanje prepreka i predrasuda prema njima.

Potpredsjednica Kosor istaknula je kako se ovakvi slučajevi ne smiju događati jer su oni sami po sebi u suprotnosti i sa ciljevima Vlade glede unaprjeđenja uvjeta života osoba s invaliditetom.

Slijepi Mirsad Bećirović iz Karlovca i njegov pas vodič nisu danas mogli ući u InterCity vlak u Karlovcu koji prometuje od Zagreba do Splita, nakon čega je na Bećirovićev poziv došla policija i sastavila zapisnik o kršenju Zakona o kretanju slijepe osobe uz pomoć psa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karlovački prometnik HŽ-a rekao je kako po Pravilniku InterCyti vlak ne prima životinje i nema "odjeljak za životinje".

Bećirović je pak novinarima izjavio da je još u petak najavio svoje putovanje.

Prema Zakonu, slijepa osoba sa psom vodičem ima se pravo koristiti svim sredstvima javnog prijevoza i zadržavati na svim mjestima predviđenim za putnike. Pod javnim prijevozom naveden je "javni prijevoz u cestovnom, željezničkom, pomorskom, zračnom te gradskom prometu". Takav putnik "ne plaća voznu kartu za psa vodiča bez obzira na smjer i dužinu puta".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara