Kosor: Pozivi na objavu Registra su hajka sa ciljem likvidacije Fonda

Kosor: Pozivi na objavu Registra su hajka sa ciljem likvidacije Fonda

SABORSKA oporba je danas još jednom zatražila objavu Registra branitelja, dok je ministrica Kosor te zahtjeve prozvala "hajkom s ciljem likvidacije Fonda".
 
Iako oporba pozdravlja Vladin prijedlog da se Fond branitelja zaštiti od "torbarenja", objavu Registra traži i IDS-ovac Damir Kajin, koji upozorava da se treba napraviti distinkcija između stvarnih branitelja, te onih koji su putem lažnih dijagnoza došli do prava koja im ne pripadaju.

Kajin je iskoristio priliku založiti se i za rehabilitaciju boraca NOB-a, kojih, kaže, ima još 14 tisuća, na što mu je hadezeovac Josip Đakić uzvratio podatkom o 70 tisuća boraca NOB-a, koji su, tvrdi, još u mirovinskom sustavu.

Predložio je i da se zakonom još jednom odgodi mogućnost branitelja da raspolažu svojim udjelima u Fondu, i to na godinu dana, tijekom kojih očekuje oporavak burze.

Za žurno preispitivanje evidencije Ministarstva branitelja, te objavu općeg dijela Registra, založio se i Željko Vincelj iz HNS - a.

Što se Fonda tiče, smatra da bi nadzorno tijelo Fonda trebali birati sami branitelji, da bi trebala postojati Skupština Fonda u kojoj bi bili svi njegovi članovi, te da bi trebalo onemogućiti uplitanje države u poslovanje Fonda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ante Kotromanović iz SDP-a  predlaže promjenu karaktera Fonda, koji bi, smatra, trebao biti razvojni i investirati u gospodarske projekte.

Ministrica Kosor je nepokolebljivo odbacila sve tvrdnje, ističući kako je Vlada pokrenula sve moguće mehanizme da bi stabilizirala i zaštitila Fond, te naglasila da zbog zakonom zaštićenih podataka koji se u njemu nalaze, ne može objaviti Registar.

Želju za objavom podataka svih onih, koji su dobili status hrvatskih branitelja, naziva još pokušajem stvaranja negativnog ozračja, u kojem se zapravo radi na likvidaciji Fonda.

A.P.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara