Kosor prijetila u prazno: Odjednom su svi zadovoljni poslovanjem državnih firmi!

Tekst: P.V.
Foto: Ranko Šuvar / Cropix

PRIJETNJE Jadranke Kosor, pokazalo se danas, bile su samo prazne riječi. Premijerka je, podsjećamo, prijetila otkazima i kaznama šefovima javnih poduzeća u kojima kriminal cvijeta, afere se nižu iz dana u dan, a mjere štednje se ne provode, ali na današnjoj sjednici Vlade Kosor je rekla da je svime zadovoljna! Nakon što je jučer razgovarala s članovima nadzornih odbora i uprava javnih firmi, Kosor se na sjednici Vlade pojavila s podacima da su ta poduzeća uštedjela 1,383 milijarde kuna u prvoj polovici godine i skratili rokove plaćanja na prosječno 61 dan.

Šest firmi izgubilo 387,4 milijuna kuna

"Državne firme provele su sve Vladine odluke o smanjenju plaća članovima uprave, a započeli su i pregovori sa sindikatima o smanjenju plaća radnika za 10 posto", razgaljeno je prepričavala Kosor svoje "uspjehe" članovima Vlade istaknuvši kako je 12 javnih poduzeća poslovalo s dobitkom, a samo šest s gubitkom.

Neslužbeno se doznaje da su s gubitkom poslovali Hrvatske željeznice, Fina, Autocesta Rijeka - Zagreb, Jadrolinija, Vjesnik i Hrvatske šume, te da su u prvih šest mjeseci 2009. godine ostvarili ukupni gubitak od 387,4 milijuna kuna.

Vlada je također najavila da će osam tvrtki kćeri Hrvatskih željeznica staviti u prodaju pod posebnim uvjetima uz mogućnost ukidanja nerentabilnih željezničkih linija i teretnih kolodvora. Podsjećamo da je za neke od tih tvrtki natječaj za privatizaciju već bio raspisan, ali kako ih nitko nije želio kupiti sad se ide na prodaju uz povoljnije uvjete koji su i dalje u izradi.

Kalmeta: Države firme nisu kriminalne organizacije

Bio je to dovoljno dobar povod Božidaru Kalmeti da zaključi kako "javna poduzeća nisu kriminalne organizacije". Prikladno da to ističe jedini ministar koji sjedi u nadzornom odboru jedne državne firme i to jedne od najgorih - Hrvatskih željeznica, a pod čijoj je nadležnosti i HAC, koji je također čest akter neugodnih afera. "Javna poduzeća ne možemo gledati kao kriminalne organizacije zbog svih poštenih radnika koji uredno obavljaju svoj posao. A lopova je uvijek bilo", fatalistički je zaključio Kalmeta i kazao kako Vlada "potiče obračun s kriminalom tamo gdje kriminala ima".

Upravo je HAC bio jedna od tema koje se ministar Kalmeta dotaknuo kazavši kako ta firma nije imala nikakvih problema s plaćanjem sve dok nije izbila kriza. "Ali sad je došlo do krize, sve je teže dobiti kredit i što mi tu možemo?", zapitao se Kalmeta i dodao kako je Vlada odobrila HAC-u zaduženje za dodatnih 100 milijuna eura, a Autocesti Rijeka - Zagreb za 135 milijuna eura.

HFP-ove firme najproblematičnije

Na sjednici Vlade također je odlučeno da državne firme u roku od 15 dana moraju donijeti planove ušteda do kraja 2010. godine, kroz 30 dana moraju donijeti planove upravljanja, a kroz 60 dana moraju donijeti planove poslovanja za razdoblje od 2010. do 2012. godine.

Jadranka Kosor je također kazala kako su najproblematičnije firme koje su u nadležnosti Hrvatskog fonda za privatizaciju i naredila HFP-u da hitno optimizira njihovo poslovanje jer te firme ne provode planove realizacije poslovanja. Ukoliko ih HFP ne uspije ustrojiti kazne će, pogađate, biti otkazi. No, ta prijetnja sad nekako zvuči manje opasno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara