Kosor sazvala izvanrednu sjednicu Vlade pa je nije održala!

Kosor sazvala izvanrednu sjednicu Vlade pa je nije održala!

Tekst: P.V.
Foto: Damir Krajač / Cropix

PREMIJERKA Jadranka Kosor nešto prije 20 sati pozvala je sve ministre da se vrate u Vladu na izvanredni sastanak! Neslužbeno se doznaje da je premijerka željela od Vlade dobiti zeleno svijetlo za sporazum sa Slovenijom kako bi ga sutra parafirala na kongresu Europske pučke stranke, ali sjednica Vlade na kraju nije niti održana potvrdila nam je glasnogovornica Martina Banić! Ministri su oko 21 sat napustili Banske dvore.

Potporu koalicije Kosor je dobila, što je novinarima potvrdio Milorad Pupovac, ali oporba nije zadovoljna sporazumom zbog čega će se pregovori morati nastaviti u petak. To je na Markovom trgu izjavio Zoran Milanović koji kaže da će biti potrebna dodatna pojašnjenja od premijerke Kosor, ali i da ga zanima što o dogovoru misli predsjednik Mesić.

Problem se, naravno, stvorio oko izlaza na otvoreno more. Oporbeni čelnici imaju primjedbu na termin "stik" koji se nalazi u sporazumu, a može se tumačiti na različite načine pa bi prema nekim interpretacijama značio da Hrvatska poklanja Sloveniji dio svog teritorija. Tako ga je protumačio predstavnik HSP-a Danijel Srb koji je rekao da je ovaj sporazum za Hrvatsku štetniji čak i od drugog Rehnovog prijedloga kojeg je Ivo Sanader svojevremeno žestoko odbacivao.

Kosor: Ako nas Slovenija opet blokira, SDP će biti kriv

Kosor nakon burne večeri u Banskim dvorima nije niti pokušala sakriti svoje nezadovoljstvo ishodom razgovora s koalicijom. "Slovenija bi nas ponovo mogla blokirati, ali ovoga puta zbog SDP-a", obrušila se Kosor na najveću oporbenu stranku zbog čijeg neslaganja nije moguće sutra parafirati sporazum.

"Mislila sam da ću dobiti potporu od svih stranaka, ali to se nije dogodilo zbog SDP-a", objasnila je Kosor razloge zbog kojih je sazvala izvanrednu sjednicu, te dodala kako će se nova sjednica održati u petak kada, istaknula je, dogovor mora biti postignut inače postoji realna opasnost da će Slovenija opet nametnuti blokadu.

Friščić najavljivao da će potegnuti pitanje Polančecove smjene

Podsjećamo, koalicijski su partneri u Vladi već u 17 sati održali sastanak s čelnim ljudima HDZ-a. Na dnevnom redu službeno je bila Slovenija, ali Josip Friščić je novinarima prije sastanka najavio da će potegnuti i pitanje Damira Polančeca odnosno njegovog potencijalnog odlaska iz Vlade zbog "afere Podravka".

Sat vremena kasnije u Vladu su stigli i predstavnici ostalih parlamentarnih stranaka među kojima su bili svi čelnici oporbe. Sastanak je prvi napustio predsjednik Sabora Luka Bebić, a samo nekoliko minuta kasnije procurila je vijest da je premijerka sazvala izvanredni sastanak!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pusić i Milanović i ranije kritizirali sporazum

Premijerka Kosor željela je već večeras dobiti suglasnost parlamentarnih stranaka za sporazum koji je postigla s Pahorom kako bi ga potvrdila na izvanrednoj sjednici Vlade. Da se to dogodilo, sporazum bi već sutra mogao biti parafiran, a nakon toga i poslan u Sabor. No, to bi bio znatan zaokret od onoga što su ranije izjavljivali oporbeni čelnici.

Vesna Pusić je poslijepodne govorila kako je sadržaj sporazuma sporan jer se može interpretirati na više načina, a veliki kritičar Jadranke Kosor bio je i Zoran Milanović koji je detalje sporazuma navodno doznao od Boruta Pahora. Podsjećamo, da bi sporazum bio prihvaćen u Saboru potrebna je dvotrećinska većina pa premijerka mora osigurati podršku oporbe, što joj zasad nije uspjelo.

Zašto je Bebić ranije napustio sastanak?

Na svom odlasku iz Banskih dvora Luka Bebić je novinarima govorio samo o sporazumu sa Slovenijom, za koji je rekao da se njemu čini dobrim, ali i dodao kako ne očekuje da će svi dijeliti njegovo mišljenje. "O Polančecu se nije razgovaralo", rekao je Bebić, ali u to je teško povjerovati s obzirom da je Friščić prije sastanka jasno i glasno rekao da će tražiti raspravu o Polančecu.

Bebić nije objasnio zbog čega sastanak napušta ranije, ali njegov odlazak vrlo je zanimljiv. Podsjetimo, Bebić je sličnu stvar napravio i kad se na Vladi razgovaralo o smjeni šefa Uprave HEP-a Ivana Mravaka. Tada je Bebić napao premijerku Kosor i povišenim tonovima tumačio da se HDZ ne može samo tako odreći Mravaka, a sjednicu je napustio nakon što ga je premijerka propisno "spustila".

Inače, većina HDZ-ovaca prije današnjeg sastanka o Damiru Polančecu nisu željeli razgovarati. Nekoliko rečenica o ministru kompromitiranom "aferom Podravka" prozborili su tek Bebić i predsjednički kandidat Andrija Hebrang, te su se obojica složili da ga ne treba unaprijed proglašavati krivim. "Ako je kriv, on to sam najbolje zna, a u tom slučaju morao bi otići", rekao je Bebić.

Polančec preživio današnji dan

Ni sam Polančec nije bio raspoložen za razgovore. Rekao je tek da će se na sastanku pričati o Sloveniji, a na upit hoće li se razgovor povesti i o njegovoj sudbini u Vladi odgovorio je: "Vjerujem da je i Slovenija dio moje sudbine". Ništa rječitiji Polančec nije bio ni kad je napuštao Markov trg, ali iz njegovih se riječi dalo naslutiti da je preživio današnji dan. "Vidimo se u petak", dobacio je Polančec novinarima koji su ga tada upitali hoće li i u petak biti potpredsjednik Vlade. "Zašto ne?!", glasio je njegov odgovor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara