Kosor sindikatima: Nadam se da nećemo razgovarati i o drugim pravima!

Tekst: V.Š.
Foto: Dado Ruvić (Cropix)

PREMIJERKA Jadranka Kosor iz Sarajeva je odgovorila sindikatima koji u Zagrebu pripremaju referendum o pravima iz kolektivnih ugovora, još jednom ih pozvavši na suradnju. Ona izmjeni ZOR-a pristupa posve drugačije od sindikata, oporbe, većine ekonomskih stručnjaka i građana.

"Predloženim izmjenama Zakona o radu ne ukida se kolektivno pregovaranje, ne ukidaju se kolektivni ugovori. Dapače, samo se osnažuju ugovorne strane, dakle socijalni partneri, na pregovaranje u novim uvjetima", komentirala je tijekom posjeta Sarajevu.

Sindikati skupljaju potporu za referendum i najavili tužbu protiv Vlade

Podsjetila je da je Vlada predlagala sindikatima sporazum o socijalnom partnerstvu "u novim okolnostima krize".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kontinuirano smo na to pozivali i predlagali da svaka strana, i sindikati i poslodavci i Vlada, u taj sporazum unesu ono što oni misle da je najvažnije i što se može provesti u vremenima krize", rekla je, dodajući kako nije isto pregovarati o kolektivnom ugovoru i pravima koja iz njega proistječu "u vremenima kada vam BDP raste šest posto i kada pada šest posto".

Zaključila je kako se sada pregovara o pitanjima poput božićnice, dara za djecu i regresa te istaknula kako se nada da s obzirom na okolnosti neće trebati razgovarati "i o pravima druge vrste" te da stoga svatko treba preuzeti svoj dio tereta i odgovornosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara