Kosor traži istragu i smjene, policija postupila po zakonu

Kosor traži istragu i smjene, policija postupila po zakonu

MINISTRICA branitelja Jadranka Kosor najavila je da će tražiti istragu i smjene ljudi koji su odgovorni za neprihvatljivo ponašanje policije. U policiji takve tvrdnje ne žele komentirati, već naglašavaju da su postupili po zakonu.

Jadranka Kosor je u razgovoru za Media Servis oštro osudila upad policije u prostorije zagrebačke HVIDR-e, te na temelju onoga što je čula od predstavnika HVIDR-e ocijenila da je ponašanje policije bilo neprihvatljivo.

"Po do sada raspoloživim podacima, držeći se načela da nitko ne može biti neosnovano fizički ugrožavan, Ministarstvo ocjenjuje da je ponašanje policije u tom slučaju neprihvatljivo", priopćeno je iz Ministarstva obitelji.

"Nitko ne može fizički ugrožavati i tući branitelje i invalide. Ja ću tražiti hitno provođenje istrage i vjerojatno smjene onih koji su odgovorni za takvo ponašanje." - kazala je Kosor.

Zlatko Mehun, glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova nije želio komentirati izjave ministrice Jadranke Kosor. Kazao je kako ne može komentirati izjave pojedinih ministara u Vladi Republike Hrvatske.

Kada smo mu rekli da je ministrica branitelja kazala da neće dopustiti sliku da se "hrvatski branitelji, pogotovo invalidi navlače, da ih se na silu odvodi i da se nad njima vrši nasilje", kazao je da se radi o jednostranom prikazu, te da je policija upotrijebila točno onoliko sile koliko je bilo potrebno da se izvrši zakonit postupak za koji su imali nalog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema dosad prikupljenim informacijama, kaže Mehun, prekoračenja ovlasti policijskih snaga nije bilo.

“Policija je prilikom svog postupanja imala važeći nalog Istražnog županijskog suda u Zagrebu koji je temeljen na zahtjevu Haškog tribunala. Policija je svojevrsni servis Državnog odvjetništva i suda i bila je dužna postupiti po datom nalogu” - kazao nam je Mehun dodajući kako su prve reakcije u javnost, i medijske i svih ostalih bile vrlo ishitrene i jednostrane.

“Nije bilo za očekivati da će se prilikom postupanja prema Margetiću bilo tko, a ponajmanje oni koji su stekli status hrvatskih branitelja suprotstaviti hrvatskoj policiji koja je postupala po zakonu. Dapače, od branitelja se moglo očekivati da će pomoći u zakonitom postupku.” - nastavio je Mehun.

“Da policijski službenici nisu bili onemogućeni, potrebe za primjenom sile ne bi bilo” - zaključio je Mehun u razgovoru za Index.

Nakon što je policija zaprimila nalog Istražnog centra Županijskog suda u Zagrebu kojim se nalaže poduzimanje svih potrebnih koraka u cilju sprječavanja svakog pokušaja objavljivanja u cijelosti ili djelomično zvučnih zapisa, transkripata odnosno iskaza zaštićenog svjedoka pred Tribunalom Haaškog suda u slučaju BIaškić, policijske snage uputile su se u ponedjeljak predvečer u Slovensku 21 u prostorije HVIDRA-e.

Policiji su u prilikom ulaska u prostor HVIDRA-e, u kojem su se nalazili Domagoj Margetić te 20-ak građana i novinara, dvojica građana pokušala zapriječiti ulaz u prostor. Nakon upozorenja i izdavanja zapovijedi obojica su se oglušili na zapovijedi, a policija je upotrijebila sredstva prisile te ih vezala.

U HVIDR-i tvrde da su policajci u prostorije Udruge upali bez naloga i bez objašnjenja, te da su pritom bez razloga pretukli predsjednika podružnice Ivana Pandžu i člana udruge Antu Jurendića.

A.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara