Kosor: Treba razmotriti mogućnost delimitiranja rodiljnih naknada

POTPREDSJEDNICA Vlade Jadranka Kosor izjavila je nakon današnjeg sastanka s predstavnicom udruge "Roda" da će osim vraćanja rodiljnih naknada na razinu iz 2000. razmotriti mogućnost delimitiranja tih naknada za prvih šest mjeseci.

Potpredsjednica Vlade i predstavnica "Rode" Vedrana Miholić izrazile su obostrano zadovoljstvo današnjim sastankom.

Jadranka Kosor najavila je Vladinu nakanu da vrati trogodišnji rodiljni dopust majkama s troje i više djece, što su odobrili i GSV i saborski Odbor za zakonodavstvo. Izvijestila je da će se rodiljne naknade (ovisno o donošenju državnog proračuna do 15. ožujka) vratiti na iznos od 2000. - za drugih šest mjeseci rodiljnog dopusta to bi za zaposlene majke bilo povišenje s 1600 na 2500 kuna, a za nezaposlene s 900 na 1600.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nastojat ću što prije odgovoriti i je li moguće delimitirati rodiljne naknade koje za prvih šest mjeseci iznose oko 4250 kuna, što posebno pogađa zaposlene majke s višim primanjima, dodala je Kosor, koja će na zahtjev "Rode" ugovoriti i sastanak s predstavnicima HZZO-a kako bi se razmotrila mogućnost isplate rodiljnih naknada i preko drugih banaka, a ne kao sada isključivo preko Hrvatske poštanske banke.

Kosor je izvijestila da će predstavnicu "Rode" uvrstiti i u vijeće za politiku stanovništva.

Navedene mjere potpredsjednica Vlade nazvala je otvaranjem mogućnosti za zaposlene žene majke, istaknuvši da se mjere nikako ne mogu svesti na retrogradne mjere "vraćanja žena na ognjište".

Kosor je još prije najavila tematsku sjednicu GSV-a, kako bi uz pomoć poslodavaca i sindikata žene bile ravnopravne na tržištu rada i tako se poboljšao njihov položaj.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara