Kosor u Moskvi s Putinom dogovara obnovu DružbAdrije?

Tekst: L.J.
Foto: Damjan Tadić (Cropix)

PREMIJERKA Jadranka Kosor ovog će tjedna otputovati u Moskvu na službeni sastanak s ruskim premijerom Vladimirom Putinom. Jedna od glavnih tema razgovora tijekom sastanka trebala bi biti obnova projekta DružbAdria, piše tjednik Nacional.

Radi se o projektu koji se planira još od 2002., a koji podrazumijeva spajanje naftovoda hrvatskog Janafa s velikim ruskim naftovodnim sustavom Družba. Omišalj na Krku bi prema projektu postao glavna izvozna luka za rusku naftu na Mediteranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt je zaustavljen 2003. zbog velikog protivljenja ekoloških udruga i vrha Katoličke crkve u Hrvatskoj. Projekt danas u Rusiji vide kao mogućnost za stvaranje opskrbnog kanala za rafinerije koje su u proteklih pet godina kupili u regiji. Realizacija tog projekta omogućila bi Janafu da u Omišlju ustroji glavnu burzu za trgovanje ruskom naftom na Mediteranu, od čega bi ta tvrtka i Hrvatska mogli ostvariti značajnu financijsku, ali i geostratešku korist.

Tjednik piše kako se može očekivati da će cijeli poslovni aranžman biti dovršen na najvišoj političkoj razini. Postoji mogućnost da se to dogodi upravo ovog tjedna u Moskvi,a  prema neslužbenim informacijama i sustav bi mogao početi s radom već potkraj ove godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara