Kosor: Uskoro se osniva savjet za politiku stanovništva

POTPREDSJEDNICA Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor i profesori s Katedre za demografiju Ekonomskoga fakuleta u Zagrebu na današnjem su se sastanku dogovorili o osnivanju Savjeta za politiku stanovništva pri Ministarstvu.

Osim sudionika sastanka, prof. Jakova Gele, Anđelka Akrapa i Alice Wethelmer-Baletić, u Savjetu bi bili i predstavnici Crkve, sindikata i medija, najavila je nakon sastanka Jadranka Kosor.

Objasnila je kako bi zadaća Savjeta za početak bila izrada populacijske politike na temelju iskustva Hrvatske, ali i drugih zemalja sa sličnim demografskim teškoćama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dogovoreno je i da će demografski stručnjaci ubrzo predložiti konkretne mjere za zaustavljanje negativnih demografskih trendova.

Demografi su upozorili da inverzija dobne strukture (prevelik udio starijih u ukupnu stanovništa) vodi k demografskoj krizi.

Ocjene da vraćanje trogodišnjeg rodiljnog dopusta za majke s troje i više djece neće pridonijeti demografskom oporavku države te da je riječ o retrogradonu, primitivnu poimanju uloge žene u društvu demografi su ocijenili "besmislenima". "Mjera koja majci i djetetu omogućuje bolji život ne može biti primitivna. Nakon uvođenja te mjere 1996. porastao je broj obitelji koje su se odlučile na treće dijete", rekao je Gelo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara