Kosor: Vlada je od banaka tražila minimum, i ispod toga nećemo ići

Kosor: Vlada je od banaka tražila minimum, i ispod toga nećemo ići

Foto: Tomislav Kristo / Cropix

JADRANKA Kosor danas je kazala kako vlada od banaka zahtijeva da se problem velikog povećanja rata na stambene kredite u švicarskim francima riješi približavanjem iznosa rate onoj visini koja je vrijedila u trenutku podizanja stambenog kredita.

"Ono što je vlada tražila od banaka, i to je minimum ispod kojega nećemo ići, sadrži se u činjenici da je naš cilj kroz mjeru usmjerenu na kamatnu stopu približiti iznos rate visini koju je rata imala prije ove izvanredne i neočekivane visine rate, odnosno u trenutku uzimanja stambenog kredita" izjavila je Kosor na sjednici Vlade, napomenuvši da je vrijeme da i banke podnesu svoj dio tereta krize.

Banke bi tečaj švicarskog franka trebale fiksirati na 5,8 kuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosor kaže da se taj minimum odnosi i na to da se rata fiksira u kunama po fiksnom tečaju od 5,8 kuna ili manje, a da banke razliku anuiteta između stvarnog plaćanja i plaćanja po definiranom fiksnom tečaju evidentiraju kao odgođeno beskamatno potraživanje.

Rok trajanja tog odgođenog beskamatnog potraživanja bio bi deset godina, a do tada je, smatra Kosor, realno očekivati moguće promjene tečaja švicarskog franka koje bi poništile ove tečajne razlike.

Premijerka vjeruje da će vlada u okviru iznesenog zahtjeva s bankama uskoro potpisati novi dokument, vjerojatno memorandum. "Vjerujem da će tome svi pristupiti, a ako bude onih koji neće mi imamo i druge instrumente na koje smo spremni", poručila je Kosor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara