Kosor: Vlada se nije obazirala na upozorenja javnosti u vezi s kaznenim zakonom

HDZ-ova saborska zastupnica Jadranka Kosor se Vlada nije obazirala na to što je stručna javnost i prije donošenja izmjena Kaznenog zakona upozoravala na opasnost koja se krije u odredbama po kojima se kleveta smatra kaznenim djelom.

"Premijer Ivica Račan sad reagira kao da ne živi u Hrvatskoj i ne čita novine", rekla je Kosor.

Kosor je, komentirajući najave da je Vlada spremna na nove izmjene netom izmijenjenog Kaznenog zakona, za Hinu kazala kako je to još jedna u nizu apsurdnih izmjena zakona, koje se donose na brzinu, zbog čega zakoni postaju neprovedivi i stvara se pravna nesigurnost.

"Zakone katkad mijenjamo brže nego čarape", rekla je Kosor.

Neshvatljivo je da Vlada nije obavila svoj posao i razmotrila višekratna upozorenja stručne i zainteresirane javnosti, koja su se odnosila na uvođenje kaznenog djela klevete, smatra Kosor.

Dodaje kako je sigurna da će upravo te odredbe Kaznenog zakona dovesti do posljedica o kojima će Sabor morati raspravljati na samom početku jesenskog zasjedanja.

U potpunosti je izmijenjen moderan i dobar Kazneni zakon koji je trebalo samo malo dotjerati kako bi bio u skladu s europskim propisima, smatra Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HDZ je, nakon što je Sabor prihvatio izmjene Kaznenog zakona, predsjedniku države Stjepanu Mesiću uputio zahtjev da taj zakon ne potvrdi, no odgovor u stranci još nisu dobili.

Kosor je najavila i da će stranka pokrenuti postupak za ocjenu ustavnosti donošenja zakona, za koji ocjenjuju da je organski i da ga je, po Ustavu, trebala donijeti kvalificirana, odnosno većina svih zastupnika u Saboru.

Zakon je, inače, prihvaćen s 58 glasova.

Kosor tvrdi i da je u Hrvatskoj na djelu "sumrak parlamentarizma", budući da je Sabor "odavno trebao imenovati članove Vijeća HRT-a".

Oporba se usuglasila oko svojih kandidata i taj je zahtjev u saborskoj proceduri već desetak dana, no kako vladajući odgađaju predložiti vlastite kandidate, HRT će parlamentarne izbore dočekati s privremenom upravnom strukturom, upozorila je Kosor.

(Hina) ibob ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara