Kosorica: Ministrima sam zabranila godišnje odmore

Tekst: L.J.
Foto: Goran Mehkek (Cropix)

"ZAVRŠIT ćemo pregovore do kraja godine ili početkom sljedeće", uvjereno je izjavila premijerka Jadranka Kosor u razgovoru za Jutarnji list. U petak je u Bruxellesu, kako je kazala, poručila predsjedniku Europskog vijeća Hermanu Van Rompuyeu i povjereniku za proširenje Štefanu Fueleu kako očekuje da se do ljeta otvore preostala tri poglavlja i da se veći dio zatvori.

Na novinarsku primjedbu kako njemačka kancelarka Angela Merkel svaka četiri mjeseca inzistira na kontroli u poglavlju korupcije jer je nezadovoljna bitkom protiv iste, Kosorica odgovara suprotno: "U Europskoj komisiji pozdravljaju naše napore na tom području. Jasno, još je puno posla pred nama. I zato sam proglasila cijelo ljeto za Vladu - radnim. Ministri će smjeti na godišnji samo nekoliko dana nakon Dana domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovila je kako je razgovarala sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom po pitanju nove eventualne slovenske blokade zbog Ljubljanske banke te da joj je Pahor kazao da nema novih zapreka. Najavila je i razgovor s guvernerom HNB-a Željko Rohatinskim po pitanju puštanja Ljubljanske banke na hrvatsko tržište. Rohatinski je, naime, poručio kako Ljubljanska banka neće moći na hrvatsko tržište sve dok se ne riješi pitanje dugovanja prema hrvatskim štedišama.

Kosorica nije odgovorila na pitanje treba li Hrvatska odustati od povrata duga Ljubljanske banke zbog EU, već je samo ponovila kako će o tome, kao i o Vladinom programu gospodarskog oporavka, razgovarati s Rohatinskim. Negirala je da guverner misli kako su njezine mjere za spas Hrvatske populističke: "HNB je u startu podržala mjere gospodarskog oporavka", ustvrdila je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara