Kosovo: Podignuta optužnica protiv bivšeg zapovjednika OVPMB Shefketa Musliua

MEĐUNARODNA tužiteljica na Kosovu Cecelia Tilada podigla je optužnicu protiv bivšeg zapovjednika Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) na jugu Srbije, Shefketa Musliua, koji se tereti za napade i otmice izvedene od 2000. do 2002. godine, priopćila je u četvrtak Civilna Misija UN-a na Kosovu (UNMIK).

Musliu je optužen za zlostavljanje, otmice i ilegalno posjedovanje oružja, zajedno s još tri osobe, izjavila je u četvrtak glasnogovornica UNMIK-a Izabella Karlovitz.

Sva četvorica su optužena i za zločinačko udruživanje.

Shefketa Musliua uhitili su u travnju pripadnici mirovnih snaga na Kosovu (KFOR) uz obrazloženje da je on prijetnja sigurnosti na Kosovu.

Suđenje će se održati pred Okružnim sudom u Gnjilanu, a vodit ćega Međunarodno sudsko vijeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Musliu će ostati u pritvoru do suđenja.

Datum početka procesa za koji vlada zanimanje još nije određen, rekla je Izabella Karlovitz.

Musliu je bio zapovjednik bivše OVPMB koja se početkom 2001. sukobila s državnim snagama sigurnosti na prostoru te tri općine na jugu Srbije zbog nezadovoljstva s položajem tamošnjih Albanaca.

Musliu je jedna od 20 osoba s Balkana koje, po ocjeni američkog predsjednika George Busha, kao ekstremisti, predstavljaju prijetnju sigurnosti u regiji. Bushovom naredbom tim je osobama 2001. zabranjen ulaz u Sjedinjene Države i zamrznuta im je sva imovina u SAD.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara