Kosovo: Reakcije na postizanje koalicijskog dogovora

SVI KOSOVSKI dnevnici na albanskom opširno u četvrtak izvještavaju o jučer postignutom dogovoru oko formiranja vladajuće koalicije na Kosovu između Rugovina Demokratskog saveza, Albanske demokršćanske stranke i Alijanse za budućnost Kosova, prema kojemu bi čelnik Alijanse Ramush Haradinaj trebao biti i novi kosovski premijer.

Dnevnik "Zeri", pozivajući se na svoje pouzdane izvore, navodi kako će šest ministarstava voditi Demokratski savez Kosova, tri Alijansa za budućnost Kosova, tri manjinske zajednice i jedno Albanska demokršćanska stranka.

Prema tim izvorima, postignutom koalicijom omogućit će se Demokratskom savezu Kosova da zadrži i dva vodeća mjesta kosovskih institucija, dužnost predsjednika Kosova koju obavlja Ibrahim Rugova i dužnost predsjednika parlamenta, koju će, po pisanju dnevnika, vjerojatno nastaviti i dalje obavljati sadašnji predsjednik Nexhat Daci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Misija UN-a na Kosovu pozdravila je postignuti dogovor o stvaranju koalicije za formiranje vlade između Demokratskoga Saveza Kosova i Alijanse za budućnost Kosova.

Civilni upravitelj UN-a Soren Jessen-Petersen izrazio je uvjerenje da će sve političke stranke nastaviti konstruktivno sudjelovati u demokratskim procesima u interesu napretka i stabilnosti, istaknuvši da vjeruje da će nositelji novih institucija na Kosovu biti predani bliskoj suradnji s predstavnicima manjinskih zajednica.

Demokratska stranka Kosova Hashima Thaqija, koja je ostala u oporbi, navodi kako će poštivati demokratska pravila, no drugi visoki dužnosnik ove druge po snazi stranke u parlamentu izjavio je da je "skeptičan oko funkcioniranja te koalicije".

Građanska inicijativa Ora, Vetona Surroija pozdravila je napore na formiranju koalicije i nove vlade, ocijenivši, međutim, da nije riječ o stabilnoj koaliciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara