Kosovo slavi: Danas druga obljetnica proglašenja neovisnosti

Kosovo slavi: Danas druga obljetnica proglašenja neovisnosti

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

KOSOVO danas obilježava dvije godine od proglašenja neovisnosti. Od 17. veljače 2008. godine je najmlađu europsku državu priznalo 65 država, a među njima i 22 članice Europske unije.

I dvije godine nakon osamostaljenja na Kosovu se vode velike unutarnje borbe između Kosovara i srpskoga stanovništva. Ipak, pred obljetnicu neovisnosti, kosovski ministar za javnu upravu Arsim Bajrami je rekao da je da je "srpska manjina na Kosovu prihvatila činjenicu da je Kosovo neovisno".

Istovremeno, kosovska vlast je prošloga tjedna započela kampanju  kojom žele potaći zemlje koje to dosad nisu učinile da priznaju kosovsku neovisnost. U drugoj godini od osamostaljenja, državu je priznalo 11 zemalja, što je osjetan pad naspram 54 prve godine. Prema stajalištu službene Prištine, mnoge zemlje čekaju s priznanjem zbog odluke Međunarodnoga suda u Haagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo polovina stanovništva siromašna

Naime, na Haškome sudu je u tijeku rasprava o usklađenosti kosovskoga proglašenja neovisnosti s međunarodnim pravom. Prema najavi, sud će neobvezujuće savjetodavno mišljenje donijeti do sredine ove godine.

Kosovo od osamostaljenja bilježi usporen napredak i jedna je od najsiromašnijih država u Europi. Stopa nezaposlenosti je 40 posto, a 45 posto od ukupnoga broja od dva milijuna stanovnika živi u siromaštvu. U državi su sve češće prijetnje štrajkom zbog preniskih plaća. Politički analitičari upozoravaju da je zemlja na rubu socijalnih nemira te da predstoji vruće proljeće, dok političari pozivaju na strpljenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara