Kosovo: Srpski čelnici pozdravljaju Tadićevu pobjedu, Albanci suzdržani

Politički predstavnici kosovskih Srba pozdravili su u ponedjeljak izbor Borisa Tadića za predsjednika Srbije, dok je glasnogovornica vlade izjavila da su do sada oba predsjednička kandidata i pobjednik, predsjednik Demokratske stranke Boris Tadić i njegov protukandidat radikal Tomislav Nikolić, zastupali ista stajališta o Kosovu, neprihvatljiva za albansku većinu.

Član Predsjedništva Skupštine Kosova i jedan od utjecajnih srpskih političara na Kosovu Oliver Ivanović izjavio je u ponedjeljak beogradskoj agenciji Beta da je Tadićev izbor važan za Srbe na Kosovu, jer sada Europa i svijet nemaju izgovor da o najvažnijim kosovskim pitanjima ne mogu razgovarati sa službenim Beogradom.

Predsjednik regionalnoga Srpskog nacionalnog vijeća Milan Ivanović izjavio je da Tadić poslije izbora treba postići političko jedinstvo Beograda u vezi s provedbom plana srbijanske vlade za Kosovo.

Dok su politički predstavnici kosovskih Srba pozdravili izbor Borisa Tadića očekujući da će se sada u međunarodnoj zajednici moći više utjecati na poboljšanje položaja Srba, većina srpskih glasova na Kosovu otišla je Nikoliću a ne Tadiću.

Kosovski dnevnik na albanskom "Zeri" objavio je da je na predsjedničkim izborima, na biračkim mjestima na Kosovu, glasovalo 37,5 posto birača i da je potpredsjednik Šešeljeve Srpske radikalne stranke, ultranacionalist Tomislav Nikolić dobio 73,7 posto srpskih glasova, a Boris Tadić samo 25 posto.

Albanski politički čelnici za sada se nisu oglasili u povodu izbora Tadića za predsjednika Srbije, a albanska većina bila je protiv održavanja ovih izbora na Kosovu.

Glasnogovornica kosovske vlade Mimoza Kusari izjavila je novinarima da je potrebno vrijeme da se vidi hoće li novi predsjednik Srbije Boris Tadić ponuditi "konstruktivnije stajalište" prema kosovskim pitanjima.

Kusari je objasnila da kosovska vlada nije očekivala ništa posebno od predsjedničkih izbora jer, kako je rekla, obojica kandidata i Boris Tadić i Tomislav Nikolić, "imaju gotovo istovjetna stajališta o Kosovu".

Kosovska vlada, nastavila je Mimoza Kusari, očekuje od novog predsjednika Srbije da sugerira srpskoj zajednici prihvaćanje kosovskih institucija.

(Hina)xbb ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara