Kosovo zahvatio val štrajkova

Zbog malih plaća i teškoga socijalnog stanja na Kosovu su počeli štrajk nastavnici u osnovnim i srednjim školama i rudari, a prosvjede najavljuju sveučilišni profesori, umirovljenici i zdravstveni radnici.

Štrajk nastavnika osnovnih i srednjih škola ušao je danas u četvrti dan. Prema ministarstvu za školstvo u većem dijelu škola na Kosovu se normalno odvija nastava, dok dužnosnici školskih sindikata, koji su organizirali štrajk tražeći povećanje osobnih dohodaka nastavnika, čiji je prosjek 130 eura, tvrde kako u štrajku sudjeluje 95 posto škola na albanskome jeziku na cijelom Kosovu.

Kosovska vlada objavila je kako nema proračunske mogućnosti za povećanje dohodaka. Školski sindikati su odlučni nastaviti štrajk 22.000 prosvjetnih radnika sve do ispunjenja zahtjeva.

U međuvremenu Neovisni sindikat sveučilišta u Prištini najavio je mogućnost početka štrajka od 1. listopada ukoliko se ne povećaju osobni dohoci sveučilišnih profesora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Već četiri dana u rudniku "Trepča" u Starom Trgu kod Kosovske Mitrovice štrajka gotovo 500 rudara.

Udruga umirovljenika Kosova najavila je kako će tijekom ovoga mjeseca najmanje 100 tisuća početi prosvjed, jer ni nakon četiri godine ne dobivaju mirovinu, nego samo po 35 eura pomoći. Umirovljenici Kosova tvrde da je Beograd opljačkao njihov mirovinski fond i traže od UNMIK-a da utječe na srbijanske vlasti da vrate uzeti novac.

Zdravstveni radnici, koji također kažu da imaju niske osobne dohotke, nagovijestili su da će stupiti u štrajk ukoliko se ne poboljša njihov materijalni položaj.

Val štrajkova na Kosovu dolazi u vrijeme kada je najmanje 57 posto radno sposobnog stanovništva nezaposleno i kada najmanje 12 posto ukupnog stanovništva Kosova živi u siromaštvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara