Kosovska ludnica kao posljednje uporište Jugoslavije

IAKO se Jugoslavija odavno raspala to ne znači da je više nema. Multikultularni elementi koji su karakterizirali nekad dičnu nam Jugu i dalje postoje. Iza čeličnih vrata kosovske ludnice u Štimlju.

"Mnogi su pacijenti došli ovamo dok je Jugoslavija još postojala. Imamo Srbe s Kosova, kao i iz Srbije i Vojvodine. Imamo Hrvate, Makedonce, Albance, Rome, Muslimane i Bošnjake", kaže direktor ove mentalne ustanove, Kujtim Xhelili, za Reuters.

Bolnica je stara više od 50 godina i u svemu se uklapa u sliku koju naši dragi susjedi iz "trulog kapitalističkog zapada" imaju o socijalističkim ustanovama. Njeni pacijenti i dalje žive u Jugoslaviji jer Jugoslavija i dalje živi u njihovim glavama i potpuno su nesvijesni promjena koje su bjesnile Balkanom za vrijeme njihove izolacije.

Većina pacijenata nije napustila okružje bolnice već više od 15 godina. Bolnica, koja je i jedina te vrste na Kosovu, je prestala primati nove pacijente kako bi se mogli što bolje brinuti za ove koje imaju, što nije lako s obzirom da su sredstva koja dobivaju minimalna.

"Unutar ovih zidova nema etničke podjeljenosti. O svemu se mogu informirati, imaju televizor ako ga žele gledati. Ali nemamo nikakvih problema ni netrepeljivosti među pacijentima", kaže Xhelili.

Nakon što se srpska vojska povukla iz Kosova zbog NATO-vog bombardiranja 1999. bolnica je bila opljačkana i pacijenti su se morali sami skrbiti o sebi sve do dolaska djelatnika norveškog Crvenog križa.

Zbivanja na Balkanu "krajem jednog vijeka" već su uzrokovala nebrojene promjene granica, državnih imena i vladara (da ne kažemo vezira), a pacijenti bolnice u Stimlju su ostali potpuno nesvijesni da žive na prostorima na kojima svaki most pretendira da postane granica. Tako da, dok se osamostaljenje Kosova neizbježno približava, oni će i dalje nastaviti živjeti svoje živote bezbrižno neopterećeni svim idućim glupostima koje će politički vođe izazvati u budućnosti. I još jednom proslaviti Dan republike.

P.V.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara