Kosovski Srbi usvojili deklaraciju o suverenitetu Srbije na Kosovu

SKUPŠTINA srpskih općina i općinskih jedinica s Kosova usvojila je danas u Kosovskoj Mitrovici ´Deklaraciju o suverenosti i teritorijalnom integritetu Srbije i državne zajednice Srbije i Crne Gore´.

Sudionici Skupštine su, kako je rečeno, ´legitimno izabrani predstavnici Srba´ na prošlogodišnjim općinskim izborima, a prisustvovali su i pojedini članovi srpske koalicije ´Povratak´, kosovski i savezni zastupnici.

U usvojenoj deklaraciji upozorava se da će, ´u slučaju da bilo tko pokuša da na dijelu državne zajednice Srbije i Crne Gore, uključujući i Kosovo, uspostavi drugu albansku državu na Balkanu, Zajednica srpskih općina i općinskih jedinica Kosova pozvati srbijansku vladu i organe državne zajednice da uspostave djelotvoran suverenitet u oblastima u kojima živi srpski narod´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na skupštini je sudjelovalo oko 300 predstavnika Srba iz svih dijelova Kosova gdje žive Srbi. Deklaracija je usvojena jednoglasno, a skupština je donijela i smjernice i izabrala svoje vodstvo. Za predsjednika Zajednice srpskih općina i općinskih jedinica na Kosovu izabran je potpredsjednik Demokratske stranke Srbije Marko Jakšić.

Na tu odluku kosovskih Srba zasad nema službenih reagiranja predstavnika međunarodne zajednice i kosovskih Albanaca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara